Wie staat er straks op het podium van de Internationale wedstrijd van de Confrérie des Chevaliers op 25 maart 2023?

Wie staat er straks op het podium van de Internationale wedstrijd van de Confrérie des Chevaliers op 25 maart 2023? Slagers en spekslagers meten zich in deze wedstrijd – die voor de 43ste keer plaatsvindt – met het kruim van de Europese vakbroerders. Nog tot 1 februari heb je de kans om je in te schrijven.

Meestal nemen zo’n 100-tal slagers deel uit zeven verschillende Europese landen. Ook jij kan er bij zijn. De wedstrijd vindt plaats op 4 en 5 februari 2023. Een internationale jury beoordeelt alle ingezonden producten uit negen verschillende categorieën. Inschrijven voor de Internationale wedstrijd van de Confrerie des Chevaliers kan nog tot 1 februari 2023 via de volgende website. Klik hier!

Nationale en internationale prijzen

De inzendingen worden beoordeeld door een internationale jury. De gemiddelde score van de producten zijn beslissend om tot internationale of nationale kampioen te woren uitgeroepen.

Categoriën

Wint U in 2023 de grote internationale prijs en wordt U Europees kampioen? Deelnemen kan in 9 verschillende categorieën.

De categoriën waarvoor je je kunt inschrijven zijn de volgende:

A=snijdbare worstsoorten

B=smeerbare worstsoorten

C=Verduurzaamde vleeswaren

D=Gekookte vleeswaren

E=Patés of terrines

F=Leverworst

G=Gekookte worstsoorten

H=Barbecueworst

I=Grillworst

J=Conserven en kant & klaar gerechten

Jeroen Lievens en Joyce Cordonnier uit Avelgem hebben vorig jaar voor de eerste keer deelgenomen aan de 42e editie van de internationale slagerswedstrijd “Confrérie des Chevaliers”, die in Nederland plaatsvond. Tot hun verbazing en trots wonnen hun 15 inzendingen 12 gouden en 3 zilveren prijzen.

Data

De keuring vindt plaats op 4 en 5  februari 2023. Aanmelden doe je het best via het aanmeldformulier op de website van de confrérie. De uitreiking van de prijzen is dan weer voorzien voor 23 maart 2023

De Confrérie des Chevaliers

De Confrérie (wat staat voor broederschap) stamt oorspronkelijk uit Jargeau. Jargeau is een klein pittoresk Frans dorpje gelegen aan de oevers van de Loire. Dit dorpje kreeg grote bekendheid vanwege een worstje genaamd ‘Andouille’. Een andouille is een typische Franse worst met als hoofd ingrediënt, schrikt u niet, pens.

Met als doel de reputatie en de kwaliteit van de Andouille te verbeteren heeft in 1970 de Franse Kamer van Koophandel tezamen met een aantal onafhankelijke gastronomen de confrérie opgericht. Het initiatief voor het oprichten van deze broederschap was eigenlijk een beetje afgekeken van een confrérie voor een andere worst genaamd de ‘Boudin’ (grote blanke worsten) afkomstig uit ‘Montagne’ en ‘Parijs’, die al een memorabel ledenbestand hadden van 2500 ridders.

Het confrérie gebeuren in Jargeau bleef beperkt tot een aantal maal bijeenkomen per jaar onder het genot van een goed glas wijn en het eten van die lekkere Andouille. Op zeker moment wilde men dit product ook in het buitenland gaan promoten en zo ontstond in 1981 de Nederlandse dochter­confrérie genaamd ‘Grand-Bailliage des Pays-Bas’.

De Nederlandse afdeling begon vakwedstrijden te organiseren voor ambachtelijke slagers. Buiten de Andouille werden enog meer rauwe en verduurzaamde worsten tot deze vakwedstrijd toegelaten, zoals ossenworst, boerenmetworst, salami etc. In 1989 is men begonnen met het keuren van rauwe of gedroogde hammen.

Uiteindelijk zijn in 1995 voor het eerst ook gekookte hammen ter keuring toegelaten en in 1999 voor het eerst patés en terrines. Vanaf 2002 Grillworst en vanaf 2007 BBQ worst, leverworst en gekookte worstsoorten.

In deze negen verschillende categorieën producten kan dus iedereen meedoen die onder erewoord verklaart dat hij/zij het product zelf vervaardigd heeft. Totaal telt ons ledenbestand 4500 leden uit de hele wereld.

In 2017 is het Nederlandse broederschap van de Confrérie drastisch gewijzigd. Nieuwe bestuursleden en een nieuwe aanpak met nog meer aandacht voor het vakmanschap.

Aanmelden en documenten

Flyer Duits
Flyer Nederlands
Flyer Frans
Flyer Italiaans
Flyer Spaans

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*