Kristallen Kroon van Keurslagers gaat dit jaar naar Ben Somers

De wedstrijd van de Keurslagers, de Kristallen Kroon, vond op donderdag 4 november in de slagersschool Ter Groene Poorte in Brugge plaats. Elke editie is aan een ander eindproduct gewijd, gaande van vidée tot kalfsfricassee. Dit jaar stond de wedstrijd in het teken van préparé. Sterrenkok Peter Goossens, hoofd van de jury, oordeelde dat Ben Somers uit Boechout de beste péparé had bereid. Keurslager Abel uit Ledeberg en Keurslager De Castro uit Sint-Niklaas werden respectievelijk tweede en derde.

De Kristallen Kroon is een jaarlijkse vakwedstrijd waaraan alle slagers die lid zijn van de Belgische Keurslagers kunnen deelnemen. Voor de 14e editie werden de inzendingen van ongeveer 40 deelnemers gekeurd. De met drie Michelinsterren bekroonde chef-kok Peter Goossens zat de jury voor en beoordeelde samen met de andere juryleden – vanzelfsprekend anoniem – alle ingestuurde producten. De criteria die de jury daarin hanteerde waren smaak, uitzicht en samenstelling.

Peter Goossens over het winnende gerecht: “Een goede combinatie van kruiden, een mooie textuur en een pittige smaak. En dat laatste aspect, smaak moet altijd centraal staan. Ook als slager moet je altijd proeven, dat was hier duidelijk het geval”, benadrukt de chef-kok van Hof van Cleve.

Ben Somers

B.Somers

Bij de slagerswedstrijd de Kristallen Kroon is elke editie gewijd aan een ander eindproduct, van vidée tot kalfsfricassee. Ben Somers (44) van de gelijknamige Keurslagerij in Boechout won in 2014 al met de lekkerste chipolata en vier jaar later opnieuw met zijn hespenworst. Op donderdagavond, 4 november 2021, had hij opnieuw prijs met zijn préparé. “Als de beste chef-kok (Peter Goosens ,nvdr) van het land zo lovend over je product spreekt, is dat wél heel fijn en hartverwarmend. Ik ben erg trots op deze prestatie,” zegt slager Ben. “Het is een hele eer. Met deze prijs voor mijn préparé en daarvoor ook voor mijn chipolata, won ik de Kristallen Kroon-prijs voor twee topproducten. Natuurlijk ben ik ook erg blij met de prijs voor de hespenworst, maar de andere twee producten zijn veel bepalender voor het succes van een slagerij. Chipolata en préparé zijn producten waarvoor de mensen al of niet naar je slagerij komen. In 2014 – na mijn eerste prijs voor mijn chipolata – stelden we in de winkel een grote vraag naar dit product vast. De mensen kwamen van heinde en ver, zelfs uit Nederland. Zal dit opnieuw gebeuren nu ik de eerst prijs kreeg voor mijn préparé? .

Klassiek recept

Wat is het geheim van Ben’s péparé? Ben Somers: “Er is geen geheim”, vertelt hij. “Ik gebruik een vast recept en dat doe ik al gedurende 35 jaar. Eerst wordt het vlees twee keer door de hakmolen gedraaid en dan “bereid” met een kruidenmayonaise. Die bevat paprika, uien, peper, oregano en wat komijn. Klassieker kan het recept niet zijn. We werken met superverse producten, hanteren de juiste dosering en – heel belangrijk – bereiden de préparé bij de juiste temperatuur.”

Keurslagerij Abel

Ook de préparé bij Keurslagerij Abel in de Ledebergstraat in Gent werd bekroond. Hij heeft de op één na beste préparé van Vlaanderen bereid. Keurslagerij Abel is al meer dan dertig jaar een begrip in en rond Ledeberg. Er is nu ook een tweede slagerij van Abel op de Brugsesteenweg in Mariakerke, maar in de Ledebergstraat in Gent heeft slager Wim Van den Abeel zijn préparé geperfectioneerd. Wim vertelt daarover: “Het is een beloning voor ons harde werk. Wij bereiden onze producten twee keer per dag, zonder conserveringsmiddelen en met 100% rundvlees. Als we ze klaarmaken, gebruiken we onze eigengemaakte mayonaise, dat maakt onze mix tot de beste in hun soort.” Elke dag verkoopt Abel tientallen kilo’s péparé. De klanten zijn enthousiast: “Nergens anders wordt de préparé zo goed bereid als hier. Als we er even tussenuit zijn, missen ze dit product”, vertellen Wim.

Keurslagerij De Castro

Slagerij De Castro uit Sint-Niklaas staat al jaren bekend om zijn artisanale topproducten en zijn doelgerichte bedrijfsfilosofie. “De gronstoffen moeten van topkwaliteit zijn. Dat is het vertrekpunt voor elke bereiding”, vertelt slagerij Marc van slagerij De Castro. “Reeds 30 jaar zijn wij intensief bezig met voeding, steeds op zoek naar lekker en gezond vlees. In al onze omzwervingen en keuzes die wij maken, is er één belangrijk selectiecriterium: ‘Zou ik dit voor mijzelf ook kiezen?’ Als het antwoord hierop positief is dan kunnen we dit ook met overtuiging aan onze klanten aanbieden.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*