PYKE timmert aan de weg met bijzondere smaak en gezondheidslabel

De startup PYKE heeft zijn nieuwe drankje PYKE hard seltzer (alcoholhoudend bruiswater) in Nederland gelanceerd en brengt daarmee een nieuwe smaakbeleving in deze groeiende categorie. Vandaag werkt het jonge team achter dit merk keihard aan de uitbouw van PYKE in België en de rest van Europa.

In tegenstelling tot veel andere hard seltzer-drankjes wordt PYKE niet gemengd met een destillaat. Het unieke smaakprofiel ontstaat uit een ambachtelijk brouwproces van enkele weken met behulp van echte champagnegist. Dat zorgt voor het funky karakter van PYKE. De moderne en kleurrijke 355 ml blikjes van PYKE zijn zowel veganistisch als glutenvrij.

Gezond label

Er zijn drie smaken: mango, grapefruit en lemon. En er komen in de toekomst nog andere smaken aan, vertellen de jongelui achter het bedrijf. Elk blikje PYKE bevat iets minder dan 99 kcal, 30% minder dan een biertje of een glaasje wijn. PYKE is gemaakt met hoogwaardige natuurlijke extracten voor een authentiek smaakprofiel en bevat geen toegevoegde suiker of andere kunstmatige zoetstoffen of ingrediënten.

Een vleugje geschiedenis

Het verhaal van PYKE begint in Amerika, waar de jonge ondernemer Erwin Douwes uit Tilburg in aanraking komt met een hard seltzer-drankje. Hard seltzer is al een aantal jaren erg populair in de USA. Erwin speculeert erop dat de toonaangevende Nederlandse drankenproducenten dit ook in Nederland zullen introduceren. Maar er gingen maanden voorbij en er gebeurde niets in Nederland. Dus besloot Erwin, samen met zijn vriend Gydon Amitai om zelf een versie van hard seltzer te ontwikkelen. En zo komt het eerste recept er. Een half jaar later, met veel proeven en het gebruik van diverse soorten gist, verschijnt PYKE hard seltzer: gemaakt met de beste ingrediënten, gebotteld in mooie blikken en geserveerd in een aantrekkelijke pop-up bar in de thuisstad van de twee vrienden, nl het Nederlandse Tilburg. Vandaag werkt een groep van 10 maatjes (het oudste teamlid is 25 jaar) hard om van PYKE een succes te maken – niet alleen in Nederland, maar in heel Europa met een focus op Berlijn, Londen, Barcelona, Antwerpen en Parijs.

PYKE hard seltzer

Maar waar wordt Seltzer precies voor gebruikt? Hard seltzer betekent letterlijk sodawater met alcohol. “In tegenstelling tot veel andere alcoholische dranken is het laag in suiker, calorieën en koolhydraten”, vertelt Rinus van Grunsven. “Daardoor past dit drankje perfect bij de tijdgeest. Van de jongeren van vandaag wordt verwacht dat ze werken, socialiseren, sporten, er goed uitzien en plezier hebben. En dat alles in 24 uur. En dan is het regelmatig drinken van bier of wijn geen optie. Hard seltzer biedt een geweldig alternatief dat het makkelijker maakt om plezier te hebben met vrienden en toch niet aan te komen. Het stelt u in staat om nieuwe hoogtes te blijven bereiken; ‘s nachts, maar ook daarna.”
Wat PYKE bijzonder maakt is dat dit drankje het enige harde seltzer alternatief is op de Nederlandse markt dat echt gebrouwen wordt. Dat zorgt voor de rijke smaak!” Ondertussen zijn er nog andere hard seltzer-drankjes op de markt, maar geen enkel merk kan tippen aan de smaak van PYKE. “We willen het meest succesvolle hard seltzer merk in Europa worden”, vertelt Anne Koren, hoofd Communicatie bij PYK.E.

Groep vrienden

Sinds Gydon en Erwin zijn begonnen met het brouwen, is het PYKE-team aanzienlijk gegroeid. De groep bestaat momenteel uit dertien jonge enthousiastelingen die elk in een ander deel van het bedrijf werkzaam zijn. “Kort nadat we begonnen met brouwen, ontdekten we dat we iets bijzonders in handen hadden,” zegt Gydon. “Om dit tot een succes te maken, hadden we mensen nodig die zich onder andere bezighielden met communicatie, content-creatie en -distributie. Als je dat door een extern bedrijf laat doen, kost dat veel geld en soms is er een gebrek aan betrokkenheid. Dus gingen we op zoek binnen ons eigen netwerk. Het resultaat: een groep vrienden die ijverig werken aan het merk PYKE. “Iedereen gelooft in dit project, er waren zelfs collega’s die hun baan opzegden om deel uitmaken van ons bedrijf”, vertelt Anne Koren.


Visie op de toekomst

Het product werd in oktober 2020 gelanceerd. Toen was er al grote interesse vanuit diverse nachtclubs, bars en restaurants in Tilburg, Berlijn en Amsterdam die hun gasten de kenmerkende PYKE-blikjes wilden aanbieden. PYKE opende ook een eigen pop-up bar als direct proeflokaal en verkoopkanaal – een plek voor netwerken en om de levensstijl van de jonge startup te ervaren. De coronacrisis en lockdown (nu ook al een tijdje bij onze Noorderburen) maakt het vandaag allemaal wat moeilijker. De pop-up bar moest kort na de opening weer dichtgaan. Maar financieel manager Rinus van Grunsven maakt zich niet al te veel zorgen: “We zijn jong en flexibel, het zal het feest niet bederven. We richten ons nu op de verkoop via de retail in Nederland en België door het product in supermarkten en via andere thuisconsumptie-kanalen te introduceren. De blikjes zijn ook verkrijgbaar via de eigen webwinkel.”
“Het uiteindelijke doel is om van PYKE veel meer te maken dan alleen een drankje; het moet een gemeenschap worden waar mensen bij willen horen. Daarom werken we ook aan onze eigen kledinglijn en associëren we bekende artiesten met ons merk. PYKE is bedoeld als een sensatie. Dit komt ook duidelijk terug in onze verpakkingen van volledig recycleerbaar blikjes van aluminium die circulair zijn.”

9 feiten over hard seltzer

  1. De term hard seltzer wordt in de VS voornamelijk gebruikt voor bruisend water afkomstig van een minerale waterbron in Duitsland (Selters Wasser). Hard seltzer is een nieuwe variant van dit basisproduct waarbij ‘hard’ het alcoholpercentage aanduidt.
  2. De eerste hard seltzer op de markt? Die dateert uit 1992 en noemde ‘Zima. De Coors Brewing Company lanceerde dit drankje, evenwel zonder veel succes. De markt was er nog niet klaar voor!
  3. Hard seltzer is een gearomatiseerd alcoholisch water met een alcoholpercentage van ongeveer 4 tot 7%, meestal met minder dan 30 kcal per 100ml.
  4. Voor de millennials en Generatie Z is het aantrekkelijk omdat het de minste calorieën van alle alcoholische dranken bevat, waardoor het aantrekkelijk is voor die gezondheidsbewuste generatie!
  5. Authentiek hard seltzer komt tot stand via een veeleisend brouwproces.
  6. Bruisend water gemengd met gedistilleerde alcohol kan ook hard seltzer worden genoemd. Steeds meer distilleerders sluiten zich nu bij deze categorie aan.
  7. In 2019 werd 70% van alle hard seltzer op het Amerikaanse continent verbruikt.
  8. Onderzoek van Grand View Research meent dat de wereldwijde verkoop van hard seltzer in 2027 zo’n 14,5 miljard zal bedragen.
  9. De meeste hard seltzers worden verkocht in volledig te recycleren drankblikjes. Ideaal dus om onderweg te drinken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*