Hoe gezond zijn vleesvervangers? Hoeveel zout bevatten ze? Hoeveel eiwitten?

De groei van het vleesvervangers maakt het gemakkelijker en smakelijker om minder vlees te eten, maar veel van deze alternatieven blijken minder gezond dan gedacht. Veel vegetarische burgers en plantaardige worstjes bevatten verzadigde vetten, suikers en vooral veel zout.

Om de keuze te vergemakkelijken, worden hier enkele vleesvervangers getipt die wat betreft zoutgehalte een maximaal gehalte van 1,1 gram zout per 100 gram bevatten.

Voorbeelden hiervan zijn de Garden Gourment Sensational Burger met 0,74 g zout per 100 gram en de Beyond Meat burger met 0,75 g zout per 100 gram. Het is echter belangrijk op te merken dat deze opties niet automatisch als de gezondste keuze worden beschouwd, omdat ze mogelijk nog steeds te veel verzadigd vet bevatten en niet voldoen aan bepaalde voedingsrichtlijnen, zoals voor ijzer, vitamine B12 en vitamine B1.

Jumbo Vegan Kip Krokant Schnitzel: Ondanks de suggestie van de naam “krokante schnitzel” bevat deze vegetarische kipschnitzel van Jumbo weinig zout, namelijk 0.96 g per 100 gram. De schnitzel voldoet aan de meeste richtlijnen voor vleesvervangers, maar bevat toegevoegde suikers.

Like Meat Chicken Bites: Deze kipstukjes van Like Meat bevatten 0.9 gram zout per 100 gram, bijna geen verzadigde vetzuren en toegevoegde suikers, en bieden voldoende eiwitten. Het nadeel is dat het product tekort schiet in vitamine B1, vitamine B12 en ijzer.

AH Vegan Veldbonen Gehakt: Het vegetarische gehakt van Albert Heijn bevat 1.08 gram zout per 100 gram. Het gehakt bevat vitamine B1, vitamine B12, ijzer, voldoende eiwitten, 2.3 gram verzadigde vetten en geen toegevoegde suikers, waarmee het aan alle eisen van de voedingsdriehoek voldoet.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*