Chimay: de traditionele paté- en bloedworstwedstrijd verwelkomde meer dan 300 producten voor zijn 28e editie

De 28e Internationale Wedstrijd voor Paté en Boudin in Chimay verwelkomde op 11 november meer dan 300 deelnemers. Dit traditionele evenement, georganiseerd door de beenhouwersbond van Chimay bracht deelnemers samen waaronder slagers, leerlingen, traiteurs en restauranthouders. De wedstrijd is van bijzonder belang voor de Belgische slagers, omdat het hen de kans biedt om hun creativiteit en originaliteit in hun bereidingen te tonen en tegelijkertijd te genieten van de erkenning die gepaard gaat met het winnen van prijzen – een toegevoegde waarde die geapprecieerd wordt door de klanten.

Corinne Vanderbeque, vicevoorzitter van de Fédération Nationale des Bouchers, Charcutiers et Traiteurs de Belgique (Nationale Federatie van Belgische Slagers, Delicatessenwinkels en Traiteurs)

Volgens Corinne Vanderbeque, vicevoorzitter van de Fédération Nationale des Bouchers, Charcutiers et Traiteurs de Belgique, is de wedstrijd voor paté en boudin van cruciaal belang voor de Belgische slagers, omdat het een kans biedt om te concurreren en creativiteit te tonen. Het ontvangen van een prijs is ook een toegevoegde waarde die door klanten wordt gewaardeerd. Gaël Leblanc, een deelnemende slager, benadrukt de stijging van het aantal inzendingen, met een record van 314 producten voor de nieuwe editie. Drie productcategorieën, waaronder witte pensen, bloedworsten en wildpatés, worden beoordeeld door de juryleden.

Jury

Gaël Leblanc, een deelnemende slager

De producten in de wedstrijd worden beoordeeld op een aantal criteria. De jury is evenwichtig, met 50% professionals en 50% liefhebbers van paté of pensen. Gaël Leblanc legt de vijf criteria uit waarmee rekening wordt gehouden bij de beoordeling, zoals decoratie, snijvastheid, kruiden, koken en, voor de boudins, de vormgeving (de manier waarop het in de darm wordt gestopt). De worsten zijn er door de jaren heen in een steeds grotere verscheidenheid en met verrassende smaken. Deelnemers aan de wedstrijd gebruiken steeds meer feestelijke ingrediënten zoals foie gras of zalm, volgens Joëlle Guiot, lid van de jury. Ze benadrukt echter het belang van logica in de samenstelling van boudinrecepten en merkt op dat bepaalde ingrediënten niet thuishoren in deze specialiteit.

Aan het einde van de wedstrijd werd geen enkel product verspild, want de boudins en patés werden verkocht in de brasserie Casino de Chimay en de winst ging naar de ziekenhuizen van Chimay en Lobbes.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*