82 miljoen vleeskippen sterven vroegtijdig in het Verenigd Koninkrijk voor slachtleeftijd

Vorig jaar overleden in het Verenigd Koninkrijk 82,3 miljoen vleeskippen voortijdig, nog voordat ze hun slachtgewicht bereikten. Dit stelt een rapport van de dierenwelzijnscampagnegroep ‘Open Cages’. De pluimveevleessector wijt de hoge sterfte aan factoren als de vogelgriep en extreme zomertemperaturenn. Dierenwelzijnsorganisaties schrjven de oorzaak toe aan de snelle groei van braadkippen, wat leidt tot problemen op het gebied van welzijn en gezondheid. Ze doen een oproep aan retailers om over te stappen op langzamer groeiende kippenrassen.

In het Verenigd Koninkrijk worden jaarlijks 1,1 miljard kippen geslacht voor vlees. Vorig jaar stierven 82,3 miljoen kippen vroegtijdig, het hoogste percentage in minstens tien jaar. Het Britse Red Tractor-garantiesysteem stelt dat het sterftecijfer niet hoger mag zijn dan vijf procent. In België werden vorig jaar 300 miljoen kippen geslacht, waarbij de uitval bij slachtpluimvee 2,71 procent bedroeg. Dit is een daling ten opzichte van 2018. Europese regelgeving bepaalt dat het sterftecijfer bij de opfok van vleeskippen maximaal 3,46 procent mag zijn (met uitzondering voor overmacht).

Snelgroeiende kippen

Het recordsterftecijfer van kippen in het VK wordt toegeschreven aan factoren zoals vogelgriep en extreme zomertemperaturen in 2022, volgens de British Poultry Council. Dierenwelzijnsorganisaties benadrukken dat snelgroeiende kippenrassen, die de industrie domineren, hogere sterftecijfers, kreupelheid en spierziekten vertonen. Ze roepen retailers op over te schakelen naar langzamer groeiende rassen om het sterftecijfer te verminderen. De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals legt de oorzaak van het hoge sterftecijfer bij de slechte welzijnsnormen in de moderne kippenproductie. De gebruikelijke vleeskip is een snelgroeiende, witte kip. In 42 dagen evolueert die van een kuiken van 35 gram naar een slachtrijpe kip van ongeveer 2,5 kilogram, met een dagelijkse gewichtstoename van gemiddeld 61 gram. Langzamer groeiende rassen bereiken hetzelfde slachtgewicht pas na 57 dagen, met een dagelijkse gewichtstoename van ongeveer 45 gram. Volgens de British Poultry Council vereist de productie van langzaam groeiende rassen meer voedsel en ruimte, wat een grotere impact op het milieu heeft en resulteert in aanzienlijk hogere prijzen voor dergelijk kippenvlees in supermarkten.

Traaggroeidne kippen

In Nederland zijn sinds dit jaar geen snelgroeiende kippen meer verkrijgbaar, en in België bereiden supermarkten zoals Colruyt, Okay en Delhaize zich voor op een overgang naar trager groeiende kippenrassen tegen 2026.

In het begin van 2017 werd het ‘Better Chicken Commitment’ gelanceerd, gesteund door dierenwelzijnsorganisaties, met als doel het welzijn van pluimvee in de vleeskuikenproductie tegen 2026 te verbeteren. Dit engagement houdt in dat er meer ruimte wordt geboden aan de vogels en dat er langzamer groeiende rassen worden gebruikt. Sinds de lancering hebben meer dan 200 internationale voedingsbedrijven zich openlijk toegelegd op het naleven van de normen van het ‘Better Chicken Commitment’.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*