Delhaize zet voedseloverschotten om in voedsel voor dieren

Delhaize is bezig met een project waarbij larven worden getest bij groente- en fruitleverancier Bakker Belgium in Boom, met als doel voedseloverschotten te verminderen. De larven worden ingezet om onverkochte fruit- en groenteproducten te consumeren en worden vervolgens verwerkt tot dierenvoeding. Dit initiatief is een samenwerking tussen Delhaize, Bakker Belgium en Wastech, een start-up die het larvensysteem heeft ontwikkeld.

Voedseloverschotten zijn helaas onvermijdelijk, maar we streven ernaar om ze een nieuwe bestemming te geven”, legt Ine Tassignon van Delhaize uit. “Dit betreft voedsel dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie; anders zou het bijvoorbeeld naar de Voedselbank gaan. In dit proefproject gaat het om fruit en groenten die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie en die we omzetten naar dierenvoeding. We testen dit bij onze leverancier Bakker Belgium in Boom om voedselverspilling tegen te gaan.”

Wastech

“Dierenvoeding en cosmetica zijn de toepassingen voor de larven die zijn ontwikkeld door Wastech, een jonge start-up”, vervolgt Victor Poncelet van Wastech. “Eerst bereiden we de voedseloverschotten machinaal voor op verwerking door de larven. De larven worden in een container geplaatst en consumeren de overschotten. Na tien dagen zijn de larven groot genoeg om verwerkt te worden, bijvoorbeeld tot dierenvoeding of voor toepassingen in cosmetica

Duurzaam alternatief voor soja

De larven, die worden gekweekt bij een groente- en fruitleverancier in Boom, zullen onverkochte groenten en fruit consumeren en vervolgens worden omgezet in dierenvoeding. Het project heeft als bijkomend voordeel dat het de CO2-uitstoot vermindert, aangezien de eiwitten die door de larven worden gegenereerd, een duurzaam alternatief vormen voor soja in diervoeding. Het uiteindelijke doel is om 20 ton voedseloverschotten per maand te verwerken tot 3 ton larven. Momenteel wordt het systeem alleen gebruikt voor vervallen groenten

Foto: Delhaize onderneemt een duurzaamheidsinitiatief in samenwerking met Wastech en Bakker Belgium, waarbij levende larven worden ingezet om voedseloverschotten te verwerken. en fruit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*