Slagerij Maes-Elegeert in Mariaburg wordt Slagerij Karolien Maes

Karolien Maes (42), lid van de zevende generatie slagers uit de familie Maes, heeft haar levenslange droom om haar eigen slagerij te runnen verwezenlijkt na de overname van de zaak van haar oom in Mariaburg*. Met een achtergrond in de gezondheidszorg en het onderwijs besloot Karolien haar passie voor het slagersvak te volgen. Ze heeft een uniek vrouwelijk tintje gegeven aan deze door mannen gedomineerde zaak(vak).Op 5 oktober 2023 vond de feestelijke (her)opening plaats.

De rijke familiegeschiedenis gaat terug tot de 19e eeuw. Ook haar vader en oom waren slagers en na 20 jaar andere beroepten te hebben uitgeoefend is Karolien nu aan de beurt. Karolien heeft 15 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en vijf jaar in het onderwijs. Hoewel ze van deze banen genoot, is haar passie voor het hebben van een slagerij nooit vervaagd. Toen haar oom besloot met pensioen te gaan, begon ze over het idee na te denken. Haar man, die in een andere branche werkt, moedigde haar aan om haar droom na te jagen. Samen renoveerden ze de gevel van de winkel en gaven het interieur een modernere en vrouwelijkere uitstraling.

Onderscheid zelfgemaakte en gekochte producten

Karolien is een van de weinige vrouwelijke slagers in de sector. Karolien houdt van het vak en is geen onbekende in dit slagersvak. Ze werkte vele weekenden in de winkels van haar vader en oom en bekwaamde zich zo in het slagersvak.

Bij Slagerij Maes staat vakmanschap centraal. In deze slagerij gebruikt men verschillende labels om producten te onderscheiden. Producten met een gouden label zijn zelfgemaakt, terwijl producten met een zwart label gekochte producten zijn. Ze gebruiken elk deel van het vlees om verspilling te minimaliseren en zijn trots op de kwaliteit van hun salades. De neef van Karolien, die momenteel in zijn voorlaatste jaar van de slageropleiding aan de PIVA zit, zal waarschijnlijk de familietraditie voortzetten door het bedrijf over te nemen, zodat het binnen de familie blijft.

Peter Maes, de oom van Karolien en al 33 jaar eigenaar van de slagerij, helpt nog steeds enkele dagen per week een handje en is blij dat Karolien het familiebedrijf verder uitbouwt.

Sint-Mariaburg of kortweg Mariaburg is een woonwijk in het noorden van Antwerpen. De nieuwgestichte wijk was van bij aanvang verspreid over grondgebied van de gemeenten Ekeren (in het westen, dus later aan Antwerpen toebedeeld) en Brasschaat (in het oosten). De grens tussen beide delen vormt de Kapelsesteenweg (bron:Wikipedia).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*