Saladefabrikant Maurice Mathieu bestaat 90 jaar

Het Antwerpse familiebedrijf Maurice Mathieu viert zijn 90e verjaardag als producent van traditionele Vlaamse sauzen en salades. De oprichter, Maurice Mathieu, startte het bedrijf in de jaren 1930, aanvankelijk met een kleinschalige productie van ingelegde haring. In de loop der jaren is het bedrijf meerdere keren gegroeid en verhuisd. Het bedrijf, dat nu eigendom is van Altoni-Kelderman, behoudt een sterk familiegevoel en een streven naar kwaliteit.

Frédéric Van Goethem, de achterkleinzoon van de oprichter Maurice Mathieu, beweert trots: “We hebben een rol gespeeld in de geboorte van verschillende culinaire klassiekers.”Maurice Mathieu staat bekend om zijn populaire saladegerechten zoals kip in kerriesaus en champignons à la Grecque.

De grootvader van Fréderic, Maurice Mathieu, begon zijn carrière als beroepsmilitair. “Toen hij het leger verliet, belandde hij in de stad Antwerpen, op zoek naar een nieuwe manier om in zijn levensonderhoud te voorzien. In het Antwerpen van de jaren 1930 was dat geen gemakkelijke opgave. Armoede en werkloosheid vierden hoogtij. Het plan was om een bedrijf te beginnen dat de minderbedeelden van voedsel zou voorzien. Hij koos voor ingemaakte haring, een van de goedkoopste visopties in die tijd. Om je een idee te geven van hoe klein het allemaal begon: hij pekelde zijn eerste haring in een wasruimte.”

Dat het bedrijf zijn wortels in Antwerpen heeft en niet in Henegouwen – waar Mathieu werd geboren, in de buurt van Borinage – is te danken aan de liefde. “Maurice ontmoette zijn toekomstige vrouw in Antwerpen, wat hem naar de buurt van de vismarkt in het Zuidkwartier leidde. In de decennia die volgden, verhuisde het bedrijf vijf keer. Van Boechout naar twee verschillende panden in de Riemstraat, vervolgens naar de Goedehoopstraat en uiteindelijk naar de Klooster- en Fortuinstraat. Daar zijn we gebleven tot onze verhuizing naar Zwijndrecht in 2006.”

Altoni-Kelderman

Vier jaar geleden kwam de saus- en saladeproducent in handen van het Schotense Altoni-Kelderman, maar die verkoop deed niets af aan het familiekarakter van het moederbedrijf. “Mijn overgrootvader heeft dit bedrijf vierendertig jaar geleid, mijn vader Marc bijna een halve eeuw. De werknemers werken met veel plezier bij Maurice Mathieu en zijn trots op de producten van het bedrijf. Het bedrijf heeft zijn aanbod uitgebreid en richt zich naast de traditionele markten (zoals de slagerij) nu ook op chique brasserieën en restaurants.

“We hebben ons met onze producten nooit echt gericht op consumenten”, legt Frédéric uit. “Je vindt onze salades en sauzen eerder bij delicatessenzaken, cateringbedrijven of slagerijen, maar de laatste drie jaar richten we ons ook op de horeca. De kans is klein dat je onze producten daar nog nooit geproefd hebt.”

Warme bewerking

“Hoe je onze salades herkent? Aan de smaak. We voegen een warme fase toe aan het productieproces, waarin zetmeel, kruiden en water worden gekookt. Dit zorgt voor een betere textuur en aromatische smaken. Al deze stappen kosten meer tijd, geld en energie, maar ze hebben hun vruchten afgeworpen voor het bedrijf.”

Van Goethem windt er geen doekjes om: salades zijn altijd big business geweest. “De eerste salades werden eind jaren vijftig op de markt gebracht, maar de echte hoogtijdagen kwamen tussen 1980 en 1995. In die tijd werd elk product een instant hit, ongeacht de verkoopprijs. Ons personeel moest zelfs op zaterdag werken om alle bestellingen te verwerken.”

Van alle salades zijn kip in kerriesaus en champignons à la Grecque altijd het populairst geweest. “We hebben deze twee bereidingen eigenlijk uitgevonden. Beweren dat we mensen salades hebben leren eten is misschien overdreven, maar we hebben zeker een rol gespeeld in de populariteit van een aantal klassieke gerechten.”

“Dag in, dag uit, vers bereid.”

Dat Maurice Mathieu zijn 90e verjaardag kan vieren, schrijft Van Goethem toe aan de vastberadenheid binnen het bedrijf. “Neem bijvoorbeeld onze kipkerriesalade. Veel mensen waren verbaasd toen we die tientallen jaren geleden introduceerden. En kijk, er gaan nog steeds wekelijks duizenden kilo’s de deur uit. Deze vastberadenheid kenmerkt ons: als we ons ergens voor inzetten, geven we alles. We laten ons niet afschrikken.”

De oorspronkelijke slogan staat nog steeds overeind in 2023: “Dag in, dag uit, vers bereid.” “Met dit kwaliteitslabel kunnen we onze ambitie over onze rol in de horeca vasthouden,” voegen bestuursleden Johnny Goossenaerts, Tom en Jasper Kelderman toe. “We hebben niet van iemand anders gehoord dat onze nieuwe sauzen warm ontvangen zullen worden. Het zijn de chefs zelf die dit voorspellen. De toekomst van het bedrijf ziet er rooskleurig uit en daar zijn we enthousiast over.”

Lees meer over de overname in 2019 door Altoni-Kelderman

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*