Zwitserland wil dat consumenten hoogstens nog 2-3 maal vlees eten per week ter bescherming van het klimaat

Zwitserland heeft aangekondigd dat het een nieuwe klimaatstrategie voor de landbouw- en voedingssector zal implementeren tegen 2030. Het doel van dit plan is tweeledig: het land wil de uitstoot van landbouwgerelateerde broeikasgassen met 67% verminderen en zich voorbereiden op klimaatadaptatie. Het ministerie van Landbouw in Zwitserland heeft aangegeven dat het streeft naar een zelfvoorzieningsgraad van 50% tegen 2050, terwijl dit percentage in 2018 nog 59% was. Bovendien moet de uitstoot van broeikasgassen met 40% worden verminderd.

Om deze doelen te bereiken, bevat het plan diverse maatregelen, zoals het verminderen van voedselverspilling, het bevorderen van waterbesparing, bewustwording bij consumenten vergroten en overgang naar duurzame energie stimuleren. Echter, de grootste impact wordt verwacht door de vleesconsumptie drastisch te verminderen. De overheid streeft naar niet meer dan twee tot drie porties vlees per week per persoon, terwijl het gemiddelde vleesverbruik in Zwitserland momenteel rond de 51 kilo per persoon ligt.

De reacties uit de landbouwsector zijn gemengd. Sommige organisaties verwelkomen de strategie om de landbouwsector voor te bereiden op klimaatverandering, maar ze zijn kritisch over het beperken van vleesproductie. Ze betwijfelen of de milieuvoordelen van verminderde vleesconsumptie worden overschat en benadrukken dat de vraag niet door de overheid kan worden gestuurd. Bovendien zijn ze teleurgesteld dat het plan geen subsidies omvat.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*