Keurslager Ben Somers in Boechout wint de Kristallen Kroon met de  beste huisgemaakte boerenpaté

Voor de vierde keer in negen jaar heeft Keurslager Ben Somers (45) uit Boechout de Kristallen Kroon gewonnen met de lekkerste boerenpaté. De wedstrijd voor de Keurslagers ging al voor de zestiende keer door, nu voor de eerste keer in PIVA, Antwerpen. Daarnaast werd de eerste editie van de Scholencup voor slagerijscholen  gehouden. Deze Scholencup werd gewonnen door COOVI-Anderlecht. Andere deelnemende slagerijscholen waren Antwerpen, Brugge, Diksmuide, Geel en Hasselt.

De Kristallen Kroon is al jaren een vaste waarde voor de Keurslagers. Het is een ideale gelegenheid  om zich te meten met hun collega’s.

Jaarlijks worden 160 Keurslagers gevraagd om een product te maken en te laten keuren door hun eigen collega’s. Elk jaar komt een ander product aan bod. Vorige edities konden de keurslagers al meedingen naar de beste vol-au-vent, smakelijkste spaghettisaus, pittigste préparé, sappigste kalfsfricasseé, lekkerste chipolata of beste gedroogde worst, om er maar enkele te noemen.

Na een voorselectie werden de K- finalisten bepaald. Er waren 41 kandidaten en volgens een aantal juryleden lag de smaak van bepaalde paté’s heel dicht bij elkaar. De criteria die de jury hanteerde waren uitzicht, smaak, kleur, aroma en kruiding. Bepaalde vaklui vermoedden dezelfde kant-en-klare kruidenmixen in een aantal verschillende paté’s.

Daaraan ligt het natuurlijk niet alleen. Bepaalde juryleden gaven  extra punten aan een verfijnde afwerking, anderen oordeelden vooral op samenstelling, vetgehalte, smeuïgheid, smaak en kruiding.

De beste boerenpatés werden aangeboden aan een jury van vakmensen en consumenten, onder leiding van kok Jan Buytaert. De jury keurde anoniem de ingestuurde producten.

De vijf beste paté’s van zowel de vaklui als de scholen werden beoordeeld door een publieksjury.

Links de boerenpaté’s van de vijf professionele finalisten en rechts de vijf beste paté’s van de slagerijscholen.

Dankzij sponsoring hadden alle deelnemers dezelfde patépotten gekregen, zodat eenvormigheid in verpakking  de juryleden niet kon afleiden.

De finalisten werden Keurslager Somers uit Boechout, Keurslager David en Liselotte uit Moerbrugge, Keurslager  Demuynck uit Blankenberge, Keurslager Decock uit Knokke en Keurslager Ortwin en Patricia uit Veurne.

De Kristallen Kroon werd voor de vierde keer in negen jaar tijd uitgereikt aan Ben Somers van Keurslager Somers in Boechout.

Foto: Winnaar van de Kristallen Kroon ontvangt zijn trofee uit handen van de Antwerpse schepen Peter Wouters.

Chipolata, hespenworst, préparé en boerenpaté

In 2014 won hij met zijn chipolata’s, in 2018 met zijn hespenworst. In 2021 won hij alweer, nu met de beste preparé. Donderdag 12 oktober ’23 hield hij vier West-Vlamingen weg van de mooiste prijs, die de Keurslagers uitreiken. De vierde Kristallen Kroon was binnen!

Scholencup 2023

Behalve de jaarlijkse vakwedstrijd voor Keurslagers werd nu ook voor de eerste keer de Jeugdcup voor slagerijscholen georganiseerd. Ook nu was kok Jan Buytaert het hoofd van de jury.

Foto: Links de boerenpaté’s van de vijf professionele finalisten en rechts de vijf beste paté’s van de slagerijscholen.

Om de wedstrijd zo objectief mogelijk te laten verlopen, kreeg elke school dezelfde potten om te vullen met hun paté.

De deelnemende scholen  waren COOVI-Anderlecht, Kogeka Geel, Hotelschool Hasselt, GO Diksmuide, Ter Groene Poorte Brugge en Provinciale school PIVA.

De eerste Scholencup ging naar COOVI-Anderlecht. Technisch adviseur Pascal Roelands van COOVI ontving de Cup uit handen van voetbalicoon Paul Van Himst (80) die ook mee jureerde.

Samen met de voorziter van de Keurslagers, Marc Van Tilborgh, waren ook Deputé voor onderwijs Luk Lemmens en Antwerpse schepen Peter Wouters aanwezig om de prijzen te overhandigen aan de winnaars.

Foto bovenaan: Keurslager Ben Somers uit Boechout toont zijn Kristallen Kroon – de vierde al- voor zijn beste boerenpaté.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*