Gouden Mes is voor Kenji Fioole van PIVA Antwerpen

Op maandag 25 september vond tijdens de tweejaarlijkse slagersvakbeurs Meat Expo de wedstrijd van het Gouden Mes plaats. Deze vakwedstrijd bekroont de beste leerjongens in de slagerij die een opleiding volgen binnen de Leertijd/Duaal Leren. De winnaar van het Gouden Mes 2023 werd Kenji Fioole uit PIVA Antwerpen, op de tweede plaats kwam Ibe Janssens van Syntra Midden-Vlaanderen, campus Gent en op de derde plaats Senne Decloedt (opnieuw) van PIVA Antwerpen.

De kandidaten

Er waren negen geselecteerde kandidaten uit diverse opleidingsinstellingen. De kandidaten waren Senne Decloedt, PIVA Antwerpen, Michiel De Paepe, Syntra West – Campus Kortrijk, Kenji Fioole PIVA Antwerpen, Ibe Janssens, Syntra Midden-Vlaanderen – campus Gent, Noah Lannoy, Syntra Midden-Vlaanderen – campus Gent, Wout Moors, Syntra Limburg – campus Hasselt, Angelo Stokkaer, Syntra West – campus Brugge, Marcus Van Audenhove, Syntra Midden-Vlaanderen, campus Gent en Franky Van de Broek, Syntra Limburg – campus Hasselt. Binnen een beperkte tijd van anderhalf uur moesten alle leerjongens drie moeilijke opdrachten realiseren. En daar zijn allen wonderwel in geslaagd. Vandaar dat we van negen winnaars mogen spreken.

De opdracht

De eerste opdracht vereiste het doorsnijden van een varkensribstuk bij de eerste rib, het uitbenen van een filetstuk en heupstuk op het vlies, het verwerken van het uitgebeende stuk tot braadstuk en gehakt, en het gereedmaken voor verkoop. Voor de tweede opdracht moesten de negen leerlingen de mignonette perfect ontvliezen, afsnijden en op de juiste dikte presenteren. Bovendien werd van de deelnemers verwacht dat ze een ‘gepelde’ schouderblad op het vlies presenteerden en het vlees in hooguit in twee stukken versneden. De derde opdracht bestond uit 1 kg gehakt en plakjes spek, die verwerkt en bereid moesten worden tot drie verschillende kant-en-klare producten naar keuze, gepresenteerd op een schotel.

De wedstrijdleider, Norbert Van Speybroeck, toonde zijn respect voor de succesvolle manier waarop de jongens deze opdracht hadden volbracht. “Al deze taken moesten worden uitgevoerd terwijl het publiek, de pers en de jury de handelingen nauwlettend in de gaten hielden. En dat is best wel zwaar voor die jongens!”

Jury

Bij de prijsuitreiking werd de jury eventjes in de bloemetjes gezet. Naast de juryvoorzitter Ivan Claeys en de wedstrijdleider Norbert Van Speybroeck dankte de organisatie de overige juryleden, zijnde Rik Fruytier, Jan Verheyden en Filip Vercruyssen.

Winnaars

De Wisseltrofee kwam in handen van PIVA Antwerpen. Nadat de prijs van de creativiteit naar Kenji Fioole was gegaan, waren er nog drie plaatsen te verdedigen. Die van het Gouden Mes en de tweede en derde plaats. De prijsuitreiking bleef tot op het laatste moment bijzonder spannend.

Foto: PIVA behaalde de wisseltrofee

Foto: De Prijs van de Creativiteit ging naar Kanji Fioole

Tweede en derde plaats

De derde plaats was voor Senne Decloedt van PIVA, Provinciaal Instituut Antwerpen. De tweede plaats ging naar Ibe Janssens van Syntra Midden-Vlaanderen, campus Gent.

Bijschriften foto’s: De derde plaats was voor Senne Decloedt van PIVA Antwerpen De tweede plaats ging naar Ibe Janssens van Syntra Midden-Vlaanderen – campus Gent.

Gouden Mes

Het ‘Gouden Mes 2023’ was voor Kenji Fioole  van Piva, Provinciaal Instituut Antwerpen

Deze wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt dankzij de sympathieke medewerking van een hele resem sponsors. De hoofdsponsors Dupont en Duroc D’Olive en de vele andere sponsors zoals Bocadillos, Brasvar, Claessens, Duva Fruit, Evlier, Ganda Ham, Glorius, Horeca Total, Kortrijk Xpo, Koninklijke Lansbond der beenhouwers, spekslagers en traiteurs van België, Provincie West-Vlaanderen, Realco, Rejo Specerijen, Renmans, Syntra West, Verstegen en Vlam.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*