Vleesprijs en voedingsprijzen stijgen, maar niet buitensporig veel

De voedselprijzen in België stijgen niet buitensporig in vergelijking met de buurlanden, volgens het Prijzenobservatorium. Hoewel voedselprijzen sinds begin 2022 wereldwijd zijn gestegen, zijn er in België geen uitzonderlijke prijsstijgingen waargenomen.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne heeft maandelijks het Prijzenobservatorium opdracht gegeven om de prijzen van voedingsproducten te monitoren, en de eerste resultaten tonen geen significante afwijkingen in België in vergelijking met Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dit nieuws verkleint de kans op prijsregulerende maatregelen in België om voedselprijzen te verlagen, zoals eerder overwogen werd.

Vleesprijs

In de eerste helft van 2023 is de prijs van vlees in met bijna 13 procent gestegen. Hoewel de prijsstijgingen in de loop van het jaar afnamen, van ruim 17 procent in januari tot bijna 7 procent in juni, blijft de algehele prijsstijging hoog. Deze prijsstijging in vlees droeg bij aan de algemene stijging van voedselprijzen, waarbij voedingsmiddelen gemiddeld 16,4 procent duurder waren in de eerste zes maanden van 2023 in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. Naar concrete cijfers leer tTestaankoop ons dat vlees gemiddeld + 13 % ging. Gevogelte steegs het meest met 18 % en rundsvlees + 15 %.

Evolutie: mei

In mei 2023 is de inflatie in België voor de tweede maand op rij gedaald en bedraagt nu 18,3% vergeleken met precies een jaar eerder. Deze daling is met name toe te schrijven aan iets lagere energieprijzen, maar voedingsprijzen blijven stijgen. Vooral groenten zijn aanzienlijk duurder geworden, met een gemiddelde prijsstijging van 36% in vergelijking met een jaar eerder. Uien zijn bijvoorbeeld gemiddeld 67% duurder, en wortelen 54%. Andere opvallende prijsstijgingen zijn te zien bij producten zoals spaghetti (23%), sauzen zoals mosterd (48%), ketchup (47%) en tomatenpuree (43%). De prijzen van papierwaren, zoals keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes, zijn ook met 28% gestegen.

Een gezin van twee personen geeft momenteel maandelijks gemiddeld € 528 uit in de supermarkt, wat € 82 meer is dan een jaar eerder. Ondanks de daling van de inflatie blijven de prijzen voor veel voedingsmiddelen hoog.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*