Moolec Science wil plant introduceren die vleeseiwitten oplevert

Het Nederlandse bedrijf Moolec Science en vergelijkbare ondernemingen over de hele wereld experimenteren met het creëren van plantaardige producten die dierlijke eiwitten bevatten. Doel is om op die manier duurzamere vleesvervangers te ontwikkelen.

Moolec Science, een deels Nederlands bedrijf, heeft een hybride vleesvervanger gepresenteerd die deels plantaardig en deels afkomstig is van varkenseiwitten. Het bedrijf heeft de boon “Piggy Sooy” genoemd vanwege de varkensachtige kleur van de binnenkant. Moolec heeft plannen om vergelijkbare hybride producten te ontwikkelen, waaronder een erwt die eiwitten uit rundvlees bevat en een distel met visvetten. Dit initiatief is gericht op het creëren van geloofwaardige en hoogwaardige vleesvervangers als alternatief voor kweekvlees dat momenteel nog kostbaar is en mogelijk een negatieve impact op het milieu heeft. Andere bedrijven, zoals Motif Foodworks en Impossible Foods, werken ook aan vergelijkbare technologieën om de smaak en textuur van vleesvervangers te verbeteren. Impossible Foods wil vooral hemoglonine nabootsen om zo de vleessmaak van haar vleesvervangers te verbeteren!

Genetisch gemodificeerd

Moolec Science heeft genetische instructies voor dierlijke eiwitten in het planten-DNA ingebracht om nieuwe functies te creëren, waaronder een hogere voedingswaarde, textuur en structuur. Het specifieke dierlijke eiwit in “piggy sooy” is niet onthuld vanwege patentoverwegingen, maar experts vermoeden dat het mogelijk om een ijzerhoudend spiereiwit gaat zoals myoglobine, dat ook in vlees voorkomt en bijdraagt aan de smaak en kleur ervan. Moolec Science gelooft dat deze technologie kan helpen om wereldwijd eiwittekorten aan te pakken, vooral in regio’s zoals Afrika en Azië.

Deels plant, deels dier

Deze benadering, waarbij planten genetisch worden gemanipuleerd om eiwitten aan te maken die normaal gesproken alleen in dieren voorkomen, is niet nieuw, maar Moolec Science streeft naar een hybride aanpak waarbij gewassen zowel plantaardig als dierlijk zijn. Het bedrijf wil gewassen creëren die deels plant zijn en deels dier om duurzamere en voedzamere eiwitbronnen te produceren. In tegenstelling tot eerdere genetisch gemodificeerde gewassen, wordt deze benadering gedreven door idealisme en streeft het bedrijf naar samenwerking met biologische landbouw en veganistische bewegingen. Het concept wordt ook wel “moleculaire landbouw” genoemd en richt zich op het kweken van specifieke eiwitten in planten.

Ethetische en duurzaamheidskwesties

Ondanks de potentie van deze benadering zijn er zorgen over genetisch gemodificeerde planten en principiële bedenkingen over het creëren van planten met dierlijke eiwitten. Hoewel deze innovaties het potentieel hebben om voedseltekorten en milieuproblemen aan te pakken, roepen ze vragen op over genetische modificatie en of ze de boodschap over de voordelen van vegetarische en veganistische diëten kunnen vertroebelen. Het debat draait om de ethische en duurzaamheidskwesties die verband houden met deze nieuwe benaderingen in voedselproductie. Moolec Science streeft ernaar om zijn varkenssojabonen in 2025 in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*