Slagerij Quetin in Hasselt viert 100-jarig bestaan!

Hasseltse slagerij Quetin vierde eind september 2023 haar honderdjarig bestaan. De slagerij werd opgericht in september 1923 door Gustaaf Quetin. Momenteel zijn er nog slechts drie slagers over in de binnenstad van Hasselt, terwijl er oorspronkelijk in 1923 nog 13 waren.

De zaak was vroeger in handen van Jean-Marie Mestré (74) en zijn vrouw Rita (74), maar die hebben de slagerij overgedragen aan hun zonen Frederic (48) en Anthony (44). De slagerij heeft gedurende 100 jaar op dezelfde locatie geopereerd en heeft doorheen de jaren wel enkele veranderingen doorgemaakt. in 1975 werd de winkel sterk uitgebreid en veranderd. Jean_Marie noemt dit het inspelen op de veranderende behoeften van de klanten. In de loop der jaren heeft Jean-Marie het aanbod in zijn slagerij zien veranderen. Hij vertelt er graag over: “Ik volgde een tweejarige opleiding ‘charcuterie en traiteur’ in Antwerpen. In de jaren 1980 zijn we geleidelijk aan begonnen met het aanbieden van kant-en-klare cateringmaaltijden. Aanvankelijk moesten we er veel weggooien, maar we hielden vol tot de vraag aantrok. Tegenwoordig verkopen we een breed assortiment kant-en-klare gerechten. Veel mensen wonen met z’n tweeën of alleen en willen niet elke dag koken, dus een gevarieerd aanbod is erg handig. Wat vlees betreft, zien we een verschuiving. Vroeger bereidden mensen hun stoofpot thuis, maar nu verkopen we drie tot vier keer meer bereide stoofpot dan rauw vlees om thuis te bereiden. De tijden veranderen. Bovendien zien we een duidelijke daling in de vraag naar vegetarische en veganistische producten. Mensen keren terug naar traditionele slagerijen.”

Jean-Marie Mestré staat de pers te woord ter gelengeheid van het 100-jarig bestaan!

Albert Heyn

Wat weinig mensen weten is dat het vlees van Quetin verkrijgbaar is in de koeltoonbank bij de Albert Heijn-winkels in heel België. Ze bieden drie soorten charcuterie van Quetin aan, waaronder Boterhamworst en gebakken paté, allemaal bereid volgens Jean-Marie’s traditionele recept, en ook pizzabrood.” En de foto van beide broers staat op de verpakking.

De vraag blijft, staan er opvolgers in de coulissen? “Onze kinderen zijn nog wat te jong,” vertellen Frederic en Anthony. “Maar ze helpen al regelmatig een handje. We hopen dat ze de zaak zullen overnemen. Daarom doen we het ook. We maken onze kipkap bijvoorbeeld nog steeds met Gustaafs oude recepten. Hoe mooi zou het zijn als die traditie de komende 50 jaar wordt voortgezet?”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*