Italiaanse regering wil kweekvlees verbieden

De Italiaanse regering wil kweekvlees verbieden, met de argumentatie dat het niet past bij de culturele en traditionele waarden van het land en dat het geen garantie biedt voor kwaliteit en welzijn.

In tegenstelling tot Nederland, dat aanzienlijke investeringen doet in kweekvleesonderzoek, heeft Italië al een wetsvoorstel ingediend om de productie, verkoop en import van kweekvlees te verbieden, hoewel commercieel kweekvlees in Europa nog niet bestaat.

Wetenschappers bekritiseren dit voorstel als kortzichtig en wijzen op de groeiende wereldbevolking en de mogelijke rol van kweekvlees in het bevorderen van dierenwelzijn en het aanpakken van klimaatproblemen. Ze benadrukken dat kweekvlees geen synthetisch product is, maar eerder een dierlijk product dat buiten het dier wordt geproduceerd door stamcellen te vermenigvuldigen tot spier- of vetweefsel. Het voorstel om kweekvlees te verbieden wordt gezien als tegemoetkomen aan de wensen van een kleine groep mensen zonder rekening te houden met de behoeften van de hele wereldbevolking.

Landbouworganisatie Coldiretti

De Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti, die sterke lobby-inspanningen heeft geleverd tegen kweekvlees, heeft lokale bestuurders en de regering beïnvloed met petities en beweringen dat kweekvlees schadelijk is voor de gezondheid, hoewel er geen studies zijn die dat ondersteunen. Ondanks het ontbreken van wetenschappelijk bewijs is ongeveer 67% van de Italiaanse bevolking het eens met de intentie van de regering om kweekvlees te verbieden, zo blijkt uit een peiling.

Voordat kweekvlees in Europa kan worden verkocht, moet het uitgebreid worden beoordeeld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, wat doorgaans minstens anderhalf jaar duurt en er is nog niet begonnen voor kweekvlees. In Singapore is laboratoriumvlees echter al sinds 2020 verkrijgbaar, en in de VS sinds 2022.

Buitenbeentje?

Hoewel het verbod in Italië nog moet worden goedgekeurd door het parlement, vrezen sommige experts dat het op de lange termijn de Italiaanse economie zou kunnen schaden. Ze wijzen op het potentieel van de wereldwijde markt voor kweekvlees en stellen dat het land zichzelf buiten deze lucratieve markt zou kunnen plaatsen als het als enige kweekvlees verbiedt. Bovendien kunnen dergelijke verboden negatieve gevolgen hebben voor onderzoek en investeringen in de sector, wat kan leiden tot een braindrain van talent naar andere landen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*