Druk op prijs van varkensvlees blijft hoog

De druk om de varkensvleesprijzen in Europa te verlagen is constant, met slachthuizen die proberen de prijzen te verlagen ondanks het beperkte aanbod. In Duitsland is de officiële prijsbenchmark voor varkensvlees gehandhaafd ondanks verzoeken van slachthuizen om de prijzen met maximaal 10 cent te verlagen om de verkoop te stimuleren. Het aanbod op de markt voor direct varkensvlees is echter in evenwicht en de vraag zal geleidelijk toenemen met het einde van de zomervakantie. Boeren hebben daarom besloten om de prijzen stabiel te houden.

De vraag vanuit derde landen daalde met 16% in de eerste vijf maanden van het jaar, deels door de hervatting van de varkensproductie in China en hoge voorraden in landen als Japan en Zuid-Korea. Deze situatie heeft geleid tot een verlies aan concurrentievermogen voor Europees vlees ten opzichte van vlees uit Noord-Amerika (de Verenigde Staten, Canada en Brazilië), als gevolg van de stijging van de varkensvleesprijzen in Europa.

Situatie in Europa

De varkensvleesprijzen in Europa staan onder druk, maar de daling is beperkt doordat het aanbod nog steeds achterblijft bij de vraag, de varkensgewichten lager zijn en de hoge temperaturen de groei van varkens beïnvloeden. In Spanje is de prijsdaling de afgelopen vmaand augustus en begin september beperkt gebleven tot gemiddeld 2,5 cent per levende kilo door een beperkt aanbod en een aanhoudende vraag.
In Italië zijn twee gevallen van Afrikaanse varkenspest gemeld in Lombardije, wat voor onzekerheid op de markt zorgt.
In de Verenigde Staten is de jaarlijkse piek in de varkensprijzen voorbij en de seizoenstrend is dat de prijzen elke maand dalen tot het einde van het jaar. Het aantal geslachte varkens steeg ten opzichte van vorig jaar, maar de prijzen daalden, wat resulteerde in verliezen voor varkensproducenten.

In China bleef de prijs van varkensvlees eind augustus stabiel op €2,18, met lichte schommelingen en geen significante veranderingen in vraag en aanbod. Een toename van de bereidheid van boeren om varkens te verkopen zou in de toekomst echter op de prijzen kunnen drukken.
In Frankrijk daalde de prijs van varkensvlees in de loop van de week met 6 centimes tot €2,049 eind augustus. Deze daling komt tegen een achtergrond van een zwakke vraag en een beperkt aanbod, met slachtingen die sinds het begin van het jaar met 5% zijn gedaald.
Ondanks de prijsdaling bleef het varkensgewicht stabiel op 95,53 kg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*