What’s Cooking? en Biocartis betalen 200.000 euro als minnelijke schikking aan FSMA

What’s Cooking Group, voorheen bekend als Ter Beke NV, heeft een minnelijke schikking getroffen met de beurswaakhond (FSMA). Als onderdeel van de schikking betaalt What’s Cooking Group een boete van 200.000 euro. De zaak draait om de manier waarop het bedrijf in 2019 omging met het incident van listeriabesmetting bij de Nederlandse dochteronderneming Offerman in Aalsmeer. Ook het medische bedrijf Biocartis is betrokken partij en betaalt mee. De twee bedrijven hadden belangrijke informatie te laat doorgegeven aan investeerders.

Ter Beke NV, nu What’s Cooking Group NV genaamd, is een NV met aandelen genoteerd aan Euronext Brussel. Ter Beke en haar dochterondernemingen zijn actief in de voedingssector. Offerman Aalsmeer BV (nu What’s Cooking Aalsmeer BV) is een dochteronderneming van Ter Beke en exploiteert een vleessnij- en verpakkingscentrum in Aalsmeer in Nederland.

informatie werd tijdig meegedeeld door NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) informeerde Offerman op 5 augustus 2019 dat er een uitbraakonderzoek was gestart met betrekking tot een cluster van 18 gevallen van Listeria-ziekte, waarbij Offerman werd beschouwd als een mogelijke bron. Op 2 oktober 2019 heeft de NVWA Offerman geïnformeerd dat dezelfde Listeria-stam die werd aangetroffen in een aantal voedselisolaten die Offerman als onderdeel van het uitbraakonderzoek had opgestuurd, overeenkwam met de stam in het cluster van 18 gevallen. Op dezelfde dag informeerde NVWA Offerman aanvullend dat het cluster was gegroeid tot 20 gevallen, waaronder drie sterfgevallen en een miskraam. Op 3 oktober 2019 startte Offerman een terugroepactie en productiestop, aanvankelijk vrijwillig en later op aanwijzing van de NVWA.

De FSMA bepaalde dat de informatie waarover de raad van bestuur van Ter Beke op 5 augustus 2019 beschikte, kwalificeerde als voorkennis. Aangezien de raad van bestuur niet besliste om deze informatie openbaar te maken, concludeerde de FSMA dat Ter Beke haar verplichting om voorkennis die haar rechtstreeks aanbelangt onverwijld openbaar te maken, niet heeft nageleefd.

FSMA

Na een onderzoek zijn de FSMA en What’s Cooking Group een schikking overeengekomen. De schikking omvat een betaling van 200.000 euro en een publieke bekendmaking op de website van de FSMA. De FSMA kan dergelijke schikkingen aanvaarden in het kader van haar administratieve sanctiebeleid wanneer de betrokken partij meewerkt aan het onderzoek. De volledige tekst van de dading is beschikbaar op de website van de FSMA.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*