Gezondheidsvraag: rood vlees beperken of niet? Een laatste stand van zaken aangaande het wetenschappelijk onderzoek

Rood vlees is een rijke bron van essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamine B12, ijzer en zink, die allemaal bijdragen aan de algehele gezondheid. Het hoge gehalte aan gemakkelijk opneembaar ijzer en zink onderscheidt het van plantaardig voedsel als het gaat om de beschikbaarheid van voedingsstoffen.

Rood vlees bevat vaak verschillende gehaltes aan verzadigde vetten, variërend van minder dan 1% tot meer dan 25%, afhankelijk van de snit (welbepaald stuk van het geslacht dier) en het vetgehalte. Gemalen vlees, zoals gehakt, bevat over het algemeen 2% tot 9% verzadigde vetten, met mogelijk ook magere en extra magere opties.

Om de inname van verzadigde vetten te verminderen, is het aan te bevelen om te kiezen voor magere stukken vlees en gemalen vlees met een lager vetgehalte, zoals varkenslende of magere biefstuk.

Wagyu rundvlees, vaak aangeprezen als een gezonder alternatief voor conventioneel rood vlees, staat bekend om zijn hogere gehalte aan onverzadigde vetten. Onderzoek naar de voordelen voor de gezondheid is echter beperkt; Wagyu bevat nog steeds verzadigde vetten.

Bewerkt vlees zoals bacon, salami en worst leveren heilzame voedingsstoffen, maar bevatten ook veel verzadigde vetten, natrium en conserveringsmiddelen. Het is belangrijk om de voedingsvoordelen af te wegen tegen de mogelijke nadelen als je vleeswaren/charcuterie in je dieet opneemt.

Is rood vlees slecht voor je gezondheid?

Het idee dat overmatige consumptie van rood vlees schadelijk is voor de gezondheid wordt algemeen aanvaard vanwege het verhoogde risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II en bepaalde vormen van kanker.

Veel van het wetenschappelijke bewijs dat deze beweringen ondersteunt komt echter van observationele studies, die niet definitief kunnen vaststellen of vleesconsumptie deze ziekten direct veroorzaakt.

Vanuit ethisch oogpunt is het onpraktisch om mensen te vragen jarenlang dagelijks grote hoeveelheden vlees te laten eten om de ontwikkeling van kanker te beoordelen.

Mogelijke ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II

In een analyse van 37 observationele onderzoeken vonden onderzoekers zwak bewijs voor een direct verband tussen de consumptie van onbewerkt rood vlees en hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Wat betreft bewerkt vlees, toonde een recent onderzoek aan dat voor elke extra 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt geconsumeerd, het gemiddelde risico op hart- en vaatziekten met 26% toenam, en het risico op diabetes type 2 met 44%.

Kanker en de consumptie van rood vlees

Internationale organisaties hebben verklaard dat de consumptie van rood en bewerkt vlees in verband mag gebracht worden met een verhoogd risico op darmkanker. Uit een onderzoek met bijna 500.000 mensen bleek bijvoorbeeld dat elke extra 50g rood vlees die dagelijks wordt geconsumeerd het risico op darmkanker met 18% verhoogt. Op dezelfde manier verhoogt elke extra 25 gram verwerkt vlees die dagelijks wordt geconsumeerd (gelijk aan één plak ham) het risico met 19%.

Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en een verhoogd risico op andere vormen van kanker, zoals longkanker, alvleesklierkanker en borstkanker, is het bewijs niet consistent.

De bereidingswijze van rood vlees is ook belangrijk. Bakken op hoge temperaturen, vooral boven open vuur, kan leiden tot de vorming van kankerverwekkende verbindingen door verbranding of koolvorming. Onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat er een sterk verband is met kanker bij hoge concentraties en sommige onderzoeken bij mensen hebben ook associaties aangetoond.

Wat betreft dierhouderijpraktijken of -rassen, zijn de beschikbare gegevens beperkt en is niet definitief vastgesteld wat hun substantiële invloed is op de menselijke gezondheid.

Aanbevolen consumptie van rood vlees

In België raadt de Vlaamse voedingsdriehoek aan om rood vlees te beperken en verwerkt vlees volledig te vermijden.

Voor een gezond hart raadt de Nederlandse hartstichting aan om te kiezen voor mager vlees en niet meer dan 110g porties te eten (ongeveer de grootte van een handpalm). Plantaardige eiwitbronnen worden als alternatief voorgesteld.

Talrijke wereldwijde voedingsrichtlijnen pleiten er ook voor om de consumptie van rood vlees om milieuredenen te beperken. De EAT-Lancet Commissie beveelt aan om niet meer dan 98 gram rood vlees per week te consumeren en verwerkt vlees te beperken om zowel de menselijke voeding als de gezondheid van de planeet te bevorderen.

Onze voeding in het licht van de consumptie van rood vlees

Het is mogelijk om te genieten van rood vlees als onderdeel van een gezond dieet als het niet overmatig wordt geconsumeerd. De sleutel is om het verstandig te integreren. Het is aan te raden om te kiezen voor onbewerkte of magere stukken vlees en zo min mogelijk te grillen. Af en toe rood vlees vervangen door magere kip of vis is ook aan te raden.

Voor degenen die op zoek zijn naar gezondere en milieuvriendelijkere alternatieven, zijn minimaal bewerkte plantaardige opties zoals tofu, bonen en linzen uitstekende keuzes. Het in balans brengen van de consumptie van rood vlees binnen een gezond voedingskader en het overwegen van verschillende eiwitbronnen draagt bij aan zowel persoonlijk welzijn als duurzame eetgewoonten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*