Vegetarische en vegan producten lijden onder de inflatie en crisis

De eiwittransitie verloopt lang niet zo voortvarend als aanvankelijk werd gedacht. In de media delen enkele in Vlaanderen opererende ondernemingen hun visie op de productie en verkoop van vegetarische en vagan producten. Jos Claeys van Westvlees had ooit plannen om vegetarische producten te lanceren, maar zag er uiteindelijk van af. Colruyt, net als retailer Albert Heyn, blijft vegetarische en veganistische producten promoten, en BonMush, een succesvolle speler op de markt, kiest ervoor om langzaam maar solide te groeien.

Jos Claeys, CEO van het vleesverwerkingsbedrijf Westvlees, merkt op dat de vraag naar plantaardige en biologische producten vaak afneemt in tijden van crisis vanwege de hogere prijzen. Ondanks het ongunstige weer voor barbecues van de afgelopen weken, zag Claeys de vraag naar varkensvlees de afgelopen maanden aanzienlijk toenemen.

Westvlees, gevestigd in West-Vlaanderen, overwoog aanvankelijk om een assortiment plantaardige producten te introduceren, maar besloot in juni 2023 om het project in de koelkast te zetten vanwege de lage verwachte volumes die de aanzienlijke investeringen niet zouden rechtvaardigen. Claeys sluit echter de mogelijkheid niet uit om in de toekomst plantaardige producten te introduceren, gezien de flexibiliteit van het bedrijf als familiebedrijf.

2022: daling van volumes in veggie

Colruyt zag het volume van plantaardige vleesvervangers het afgelopen jaar licht dalen, wat de impact van de economische crisis op deze producten weerspiegelt. Toch begint de verkoop bij zowel Colruyt als Albert Heijn de laatste maanden weer te herstellen, dankzij stevige marketingcampagnes om klanten te verleiden. Bij vegetarische en veganistische vleesproducten is het vaak een uitdaging om consumenten over de streep te trekken.

Innovaties ook in ijs,desserts, snoep en koekjes

Ann Maes, woordvoerster van Albert Heijn België, legt uit dat ze ernaar streven een “typische vegetarische en veganistische winkelbestemming” te zijn en dat ze veel hebben geïnvesteerd in de eiwittransitie. Beide supermarkten innoveren in verschillende categorieën, waaronder desserts, ijs, snoep en koekjes, terwijl ze ook promoties inzetten om klanten in de richting van een flexitarisch dieet te leiden.

Colruyt promoot veggie producten in functie van de Green deal Protein Shift

Colruyt richt zich ook op het promoten van veganistische en vegetarische producten en plant de komende maanden evenementen rond plantaardige voeding als onderdeel van de Green Deal Protein Shift. Deze inspanningen zijn erop gericht om plantaardige voeding een prominentere plaats te geven in marketingcampagnes, aldus Paulien Kurris, een afgevaardigde van Colruyt.

Solide groei voor BonMush

BonMush die vegetarische producten lanceerde op basis van oesterzwammen heeft de wind in de zeilen. CEO Caroline Vercauteren nam in 2017 het traditionele vleeswarenbedrijf van haar schoonouders over en transformeerde het tot een vegetarische vleesverwerker. Ondanks het wereldwijde succes blijft ze voorzichtig en heeft ze besloten om prioriteit te geven aan lokale consolidatie boven internationale expansie vanwege de sterke voorkeur van klanten voor lokaal geproduceerde oesterzwammen. De omzet van BonMush groeide het afgelopen jaar met 30%. De expansie moet niet al te ambitieus zijn; belangrijker is om een solide en evenwichtige aanpak na te streven”, besluit Vercauteren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*