Stéphanie Hein wordt beste slager van Frankrijk en Meilleur ouvrière de France

Stéphanie Hein, een 31-jarige uit Tours, Frankrijk, was voorbestemd voor een carrière in de accountancy, maar besloot slager te worden. Eind juni heeft ze de opmerkelijke prestatie geleverd om de eerste vrouwelijke Beste Slager van Frankrijk te worden.

Stéphanie is geboren en getogen in de buurt van Tours uit Marokkaanse en Poolse ouders, maar haar familie had geen opleiding in slagerij of handel. Hoewel ze na haar baccalaureaat aanvankelijk boekhouding studeerde, heroverwoog ze haar loopbaan op 19-jarige leeftijd en realiseerde ze zich dat ze de voorkeur gaf aan een baan die ze echt leuk vond. Stéphanie richtte zich toen op de slagerij en behaalde een CAP (Certificate of Professional Competence), een beroepsdiploma en een masterdiploma op dit gebied. Tegenwoordig is ze samen met Stéphane Aleksic eigenaar van drie slagerijen in Indre-et-Loire, in de buurt van Tours, waar ongeveer tien mensen werken.

Franse fokkers

Stéphanie’s keuze om slager te worden komt misschien als een verrassing, maar ze ziet het als een creatief beroep met oneindig veel mogelijkheden om met vlees te werken en smaken te combineren. Ze heeft bloemisterij en koken overwogen voordat ze voor slagerij koos. Stéphanie maakt er een erezaak van om de expertise van Franse veehouders en lokale kwaliteitsproducten te promoten en geeft de voorkeur aan de verkoop van Label Rouge-vlees, gevogelte en varkensvlees uit de regio, evenals rundvlees uit de Limousin, dat bekend staat om zijn uitstekende veeteeltnormen.

Een typische dag van een slager

Een typische dag in het leven van een slager bestaat niet, want de taken kunnen behoorlijk variëren. Het werk bestaat uit uitbenen, scheiden, schillen en snijden, en kan ook verkoop, productie, leveringen en laboratoriumwerk omvatten. Het werk is fysiek zwaar, met taken zoals het hanteren van een runderpoot van 70 kg. Slagers maken lange dagen, tot wel 60 uur per week, en beginnen vaak om 4 uur ‘s ochtends.

Vrouwen in de slagerij

Het slagersvak is nog steeds relatief ongeslachtelijk: volgens de gegevens van Insee vormden vrouwen in 2018 slechts 8% van de leerlingen in dit vakgebied. Ondanks de mogelijke gendergerelateerde uitdagingen weigert Stéphanie Hein haar carrière te analyseren vanuit een genderperspectief, in de overtuiging dat vastberadenheid geen gendergrenzen kent. Buiten haar werk houdt ze van verschillende hobby’s, van motorrijden tot jagen en borduren.

Meilleure ouvrière de France

Stéphanie’s Noord-Afrikaanse afkomst definieert haar niet en ze probeert stereotypen te vermijden. Hoewel ze moeilijkheden heeft ondervonden, zoals een slager die weigerde met haar te werken vanwege de mening van zijn vrouw, blijft Stéphanie veerkrachtig en concentreert ze zich op haar werk. Stéphanie is veerkrachtig en probeert obstakels te overwinnen. Ze won de titel van MOF (Meilleure ouvrière de France) in Frankrijk uit 48 kandidaten en beschrijft zichzelf als vastberaden, moedig en soms angstig. Doordat ze haar leven deelt met haar partner, die ook slager is, begrijpt ze beter wat de eisen van hun beroep zijn. Stéphanie’s gedrevenheid en toewijding aan haar werk, evenals haar streven naar uitmuntendheid, zijn duidelijk wanneer ze haar eretitel draagt.

Wedstrijd

In de eerste ronde van de wedstrijd nam Stéphanie Hein, een slager in Tours, Frankrijk, het op tegen 48 kandidaten, de meeste mannen van middelbare leeftijd. Ze demonstreerde haar vaardigheden op het gebied van rund-, kalfs- en lamsvlees en voerde taken uit als uitbenen, in stukken snijden, ontbenen enzovoort.

Finale

In de finale bevond Stéphanie zich tussen 14 kandidaten, waaronder één andere vrouw. Het was de eerste keer dat twee vrouwen dit stadium van de wedstrijd bereikten. Ze moest een ‘meesterwerk’ presenteren over een gekozen thema, vergezeld van een schriftelijke opdracht.

Decoratie

De jury was onder de indruk van Stéphanie’s uitzonderlijke gevoel voor decoratie, aankleding en finesse. Op 20 juni ontving ze haar medaille aan de Sorbonne, waar maar weinig vrouwen aanwezig waren onder de 160 winnaars van de wedstrijd Meilleurs ouvriers de France, alle categorieën samen.

Het slagersvak promoten

Stéphanie wil haar beroep promoten en training bieden aan jong en oud. Ze wil het potentieel van een goed opgeleid slagersvak laten zien en benadrukken dat het kan leiden tot een succesvolle en welvarende carrière.

Nieuwe recruten voor de sector winnen?

Als ‘Beste werker van Frankrijk’ zal Stéphanie’s erkenning ongetwijfeld het profiel van haar beroep verhogen en nieuwe rekruten aantrekken, waaronder jonge vrouwen. Haar titel staat symbool voor ernst, uitmuntendheid en expertise op hoog niveau, wat ook een aanwinst zal zijn voor de drie boetieks die ze net heeft overgenomen in Tours.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*