Eiwit van maïs verbetert textuur van vleesvervangers

Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat maïseiwit de textuur van vleesvervangers verbetert en lijkt op die van kipfilet of biefstuk. De onderzoekers geloven dat deze ontdekking de deur opent naar de productie van alternatieven voor mager, onbewerkt vlees.

Het maïseiwit, zeïne, verbetert de vlezige textuur en helpt vocht vast te houden. Het eiwit is geïsoleerd uit maïsgluten, dat vaak wordt gebruikt als diervoeder. Wetenschappers van de Universiteit van Saskatchewan ontdekten dat de rekbare eigenschappen van zeïne kunnen worden gebruikt om een vezelachtige structuur te creëren. Vervolgens worden bepaalde zetmelen en eiwitten toegevoegd om een textuur te krijgen die sterk lijkt op gebakken kip en rundvlees.

Nog niet echt gekend

De nieuwe techniek en inzichten kunnen volgens hoofdonderzoeker Stacie Dobson leiden tot de productie van kosteneffectieve vleesvervangers. Op dit moment zijn er maar weinig bedrijven die zich richten op het maken van magere vleesvervangers, omdat het moeilijk is om de textuur van rundvlees of kip na te bootsen. Bovendien vereist dit soort productie van vleesvervangers minder uitgebreide verwerking en dure apparatuur.

Er is echter verder onderzoek nodig voordat de bevindingen kunnen worden toegepast op de markt. Dobson hoopt dat andere onderzoekers op haar bevindingen zullen voortbouwen, zodat de kosten kunnen worden verlaagd en de ervaring van de consument kan worden verbeterd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*