Aanbod varkensvlees daalt in Europa en brengt verschuivingen op de markt

Het dalende aanbod van varkensvlees in Europa in de eerste helft van dit jaar heeft zijn weerslag op de markt. Spaanse slachterijen betalen royale prijzen en Duitse vleesverwerkers voeren de druk op bij Nederlandse varkenshouders. Ze willen niet dat hun bevoorrading in het gedrang komt!

De slachtcapaciteit in Spanje en Duitsland is groter dan het binnenlandse aanbod van varkensvlees. Dit verschil is vergroot door problemen met PRRS in Spanje en een aanzienlijke inkrimping van de varkenssector in Duitsland.

“Met de hogere prijzen proberen slachthuizen in deze twee belangrijkste varkensproducerende landen in de EU hun haken gevuld te houden”, zegt sectoreconoom Robert Hoste van Wageningen Economic Research. “Exportkosten en de huidige tropische hitte maken het transport van slachtrijpe varkens vanuit Nederland onaantrekkelijk.”

Spanje waardeert varkensvlees en betaalt goed

In Spanje ontvangen varkenshouders sinds begin april een stabiele prijs van ruim €2,60 per kilogram geslacht gewicht. De prijzen van grote Duitse slachterijen lagen daar een aantal weken meer dan 30 cent onder, maar het verschil is nu afgenomen tot ongeveer 20 cent. Nederlandse slachterijen noteren ongeveer 5 cent per kilogram lager dan hun Duitse tegenhangers.

“Spaanse en Nederlandse vleesverwerkers kunnen varkensvlees wereldwijd exporteren, terwijl Duitse slachterijen nog steeds te maken hebben met beperkingen vanwege de Afrikaanse varkenspest,” legt Hoste uit. “Bovendien blinken de Spanjaarden uit in het communiceren van de hoge kwaliteit van hun geïntegreerd geproduceerde varkensvlees.”

Meer Nederlandse varkens naar Duitsland

Ondanks de prijsverschillen is de export van vleesvarkens vanuit Nederland minimaal gegroeid. Tot begin juni werden 380.000 vleesvarkens geleverd aan buitenlandse slachterijen, slechts 4.000 meer dan in dezelfde periode in 2022. De bestemmingen zijn echter aanzienlijk veranderd. Op dit moment gaat 87% van de exportvarkens naar Duitse slachthuizen, vergeleken met 63% vorig jaar. Het exportaandeel van Spanje, dat in juni vorig jaar nog 12% bedroeg, is nu gedaald naar 5%, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*