Meatable maakt varkensvlees in acht dagen

Meatable heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in de geschiedenis van het bedrijf: dankzij haar unieke en superieure differentiatieproces kan haar technologie (Opti-ox™ technologie in combinatie met PSC stamcellen) nu in acht dagen gekweekt varkensvlees produceren.

Traditioneel kost het boeren ongeveer acht maanden om een varken op te fokken voor varkensvlees. Het afgelopen jaar heeft Meatable gewerkt aan het verbeteren van de efficiëntie van het proces en tegelijkertijd de hoeveelheid en kwaliteit van het vet- en spierweefsel vergroot. Het resultaat is dat Meatable in slechts acht dagen volledig gedifferentieerd kweekvlees van hoge kwaliteit kan maken met het juiste niveau van vezelvorming, proteïne, vetophoping en belangrijke vleessmaken. Samen resulteren deze componenten in producten met de vertrouwde beet, textuur en smaak waardoor ze niet te onderscheiden zijn van traditioneel vlees.

Opti-ox™ technologie

Om gekweekt vlees te maken, isoleert Meatable één dierlijke cel en bootst het natuurlijke groeiproces na met behulp van opti-ox™ technologie in combinatie met pluripotente stamcellen (PSC’s). PSC’s kunnen zich onbeperkt vermenigvuldigen zonder veranderingen, waardoor ze een voordeel hebben ten opzichte van geïmmortaliseerde cellijnen die vaker worden aangetroffen in de kweekvleesindustrie. Het kan echter een uitdaging zijn om stamcellen te veranderen in meer gespecialiseerde cellen zoals spiercellen. De opti-ox™ technologie maakt het echter mogelijk om dit te overwinnen, zodat Meatable in slechts een paar dagen echte spier- en vetcellen kan produceren die volledig gedifferentieerd zijn.

Proces klaar voor opschaling

Dit wordt aangevuld door Meatable’s continue perfusieproces, waardoor het bedrijf in een continue cyclus kan werken en al celdichtheden van ongeveer 80 miljoen cellen per milliliter genereert, wat bijdraagt aan een superieure productiviteit zodat het proces gemakkelijk op te schalen is. Dit is een mijlpaal voor het in Nederland gevestigde bedrijf en brengt het dichter bij het bereiken van zijn missie om aan de groeiende vraag naar vlees in de wereld te voldoen zonder mensen, dieren of de planeet te schaden.

Krijn de Nood, medeoprichter en CEO

Dit is een zeer belangrijke mijlpaal voor Meatable. We hebben nu aangetoond dat we het meest efficiënte proces ter wereld hebben, wat nodig is als we producten willen maken die kunnen concurreren met de lage prijzen van conventioneel vlees. Om onze visie om de wereld te voorzien van schadevrij vlees te realiseren, moeten we concurrerend zijn in prijs. Als we dat niet kunnen, blijft het iets dat alleen rijke mensen zich kunnen veroorloven, waardoor het ongelooflijk moeilijk wordt om consumenten aan te moedigen om kweekvlees in hun dieet op te nemen.


Met onze recente successen hebben we een productieproces gecreëerd dat precies dat doet, met een celdichtheid van 80 miljoen per milliliter, een continu productieproces en een differentiatietijd van slechts een paar dagen. Die combinatie stelt ons in staat om betaalbaar kweekvlees op schaal te maken. Ik verheug me op de volgende stappen om onze producten gereguleerd te krijgen en volgend jaar klaar te maken voor consumenten om te proberen, zodat we kunnen voldoen aan de wereldwijde vraag naar vlees zonder mensen, dieren of de planeet te schaden."
"

Vleesverbruik zal met de helft toenemen in 2050

De doorbraak betekent dat Meatable klaar is om de productie van haar producten op te schalen tegen een kostenconcurrerende prijs om de vraag van de massamarkt te bereiken en zo wijdverspreide toegankelijkheid te garanderen. Aangezien de vraag naar vlees naar verwachting zal groeien van 350 miljard kg per jaar naar 460 tot 570 miljard kg in 2050, zou kweekvlees zoals dat van Meatable een significante impact kunnen hebben op het verminderen van de impact van de vleesindustrie en een hoofdbestanddeel kunnen worden in diëten over de hele wereld.

Tegen 2035 wil Meatable naar schatting 27 miljoen dierenlevens redden door middel van haar revolutionaire proces.

Daan Luining, medeoprichter en CTO

"Als het gaat om het maken van kweekvlees, heeft Meatable een onverslaanbare efficiëntie laten zien in vergelijking met zowel de traditionele vleesproductie als het gemiddelde van de kweekvleesindustrie. Vorig jaar kostte het ons drie weken om cellen te differentiëren en nu hebben we dat teruggebracht naar slechts een paar dagen. We verwachten deze periode nog verder te kunnen verkorten. Daarnaast hebben we een product van de hoogste kwaliteit gecreëerd met de expressies van eiwitten en lange vetzuurketens die essentieel zijn om vlees zijn unieke varkensvleeservaring te geven.


Wat ook cruciaal is geweest voor deze ontwikkelingen, is de niet aflatende toewijding van het team om alleen de best mogelijke producten te creëren. We weten dat kweekvlees de toekomst van consumptie is en met deze doorbraak zijn we goed op weg om aan die toekomst te bouwen."

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*