Green Deal Eiwitshift streeft naar een duurzamere voedselsysteem in Vlaanderen

De ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ is een initiatief van Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, in samenwerking met 65 partners. Het doel van de Green Deal is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon te verbeteren. Momenteel bestaat ongeveer twee derde van ons eetpatroon uit dierlijke eiwitbronnen, tegenover een derde plantaardige. De minister wil deze verhouding tegen 2030 omdraaien.

De eiwitshift streeft naar een voedingspatroon dat zowel milieuvriendelijk als gezond is. Het doel is om bewustwording te creëren, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken over wat ze op hun bord willen hebben. Het initiatief sluit aan bij de duurzame voedselsystemen die zowel in Vlaanderen als internationaal steeds belangrijker worden.

De Europese Commissie heeft in haar Farm-to-Forkstrategie de aandacht gevestigd op duurzame voedselsystemen, en de Vlaamse regering is van plan een sterk voedselbeleid te ontwikkelen in lijn met deze strategie. De ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ sluit aan bij deze ontwikkelingen en is een stap richting een duurzaam en toekomstgericht voedselsysteem.

Green deal van Europa

Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam, en ze spelen een rol bij groei, bloedcellen, enzymen, hormonen en het onderhoud van lichaamsweefsels. Eiwitten kunnen afkomstig zijn van dierlijke, microbiële of plantaardige bronnen. Een uitdaging voor ons voedingspatroon is het verbeteren van de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen, zowel voor milieu- als gezondheidsredenen.

Dierlijke producten hebben over het algemeen een grotere milieu-impact dan plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten of granen. Daarom streeft de nieuwe Green Deal naar het verminderen van de consumptie van dierlijke producten en het bevorderen van alternatieve eiwitbronnen. Het doel is om de milieu-impact te verlagen en tegelijkertijd de gezondheid te verbeteren.

Situatie in Vlaanderen

Om de eiwitshift in de praktijk te brengen, worden inzichten verzameld over voedingsgewoonten en routines in Vlaanderen. Op basis daarvan kunnen gerichte maatregelen worden genomen om een positieve impact te hebben. De Green Deal brengt verschillende partners uit de voedselketen, landbouwsector, voedselverwerkende industrie, retail- en cateringsector, kennisinstellingen, onderzoeksgroepen, ngo’s en overheden samen. Samen zullen ze werken aan het bevorderen van plantaardige eiwitten en het creëren van veranderingen in het voedselsysteem, zoals het aanbieden van plantaardige eiwitten in supermarkten en cateringdiensten.

Het uiteindelijke doel van de Green Deal is om zowel de milieu-impact als de gezondheid te verbeteren, terwijl economische kansen worden benut en het innovatiepotentieel in Vlaanderen wordt gestimuleerd. Het betrekken van verschillende actoren in het voedselsysteem is essentieel om impact te kunnen hebben en veranderingen te bewerkstelligen.

Deelnemers Green Deal Eiwitshift

De Green Deal Eiwitshift is een gezamenlijk initiatief dat verschillende organisaties en belanghebbenden omvat. Het initiatief wordt geleid door het Departement Omgeving, het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Departement Landbouw en Visserij, de KU Leuven, Next Food Chain, The Shift, UGent en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Er zijn talrijke deelnemers betrokken bij de Green Deal Eiwitshift. Deze omvatten Atelier m. Foodlab, Abinda, Aldi België, Alpro, Arteveldehogeschool, Arvesta, Barentz, Beanlife, Bio-Planet, Bond Beter Leefmilieu, BonRill, Buurtsuper.be, Buurtwinkels OKay, Carrefour Belgium, Colruyt Laagste Prijzen, Compass Group Belgium, Danone Belgium, De Hobbit, De Vegetarische Slager, Delhaize, EVA vzw, GoodPlanet Belgium, Greenway Foods, Greenyard, Het Facilitair Bedrijf, Hogeschool VIVES, IKEA Belgium, ILVO, Imperial Meat Products, Kriket, La Vie Est Belle, Lidl België & Luxemburg, Nestlé Belgilux, Peas & Beans, POM West-Vlaanderen, PXL Agro- en biotechnologie, PXL-Catering, Rikolto, SmartWithFood, Sodexo, Solucious, Stad Brugge, Stad Gent, Stad Leuven, Stad Oostende, Takeaway.com, Test Aankoop, The Chalo Company, Toerisme Vlaanderen, TOR Royal, Velt vzw, Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten, VLAM & NICE, VMM, VVSG, WWF-België en Zorg Leuven.

Meer informatie is te vinden op de website van het Departement Omgeving.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*