Fransen eten minder vlees omwille van economische redenen

Volgens een studie van Climate Action Network en Harris Interactive eten de Fransen steeds minder vlees. De belangrijkste reden: inflatie en niet zozeer ecologie, wat men wel zou denken. Vlees verminderen om de planeet te beschermen? Ja, maar nog belangrijker, om de portemonnee te beschermen. Volgens de laatste barometer van de vleesconsumptie, uitgevoerd door Harris Interactive en Climate Action Network, zeggen de Fransen steeds minder vlees te eten, voornamelijk vanwege de inflatie. Milieuoverwegingen behoren niet tot de voornaamste redenen.

Volgens de studie denkt 81% van de Fransen dat een beperking van de vleesconsumptie goed is voor het milieu. Bovendien vindt 86% van de ondervraagden dat ze verantwoord consumeren en zegt 82% dat de planeet beter af zou zijn als iedereen zou eten zoals zij.

Climate Action Network en Harris Interactive stellen ook dat 57% van de Fransen overtuigd is dat ze dit jaar minder vlees zullen consumeren dan voordien. Een kwart van de ondervraagden (27%) eet minstens één keer per dag vlees (-6 punten ten opzichte van drie jaar geleden), en 62% eet het minstens één keer per week, maar niet dagelijks (+6 punten). Slechts 2% van de Fransen eet het nooit.

Inflatie

Maar één belangrijk argument springt eruit als we de Fransen vragen wat hen motiveert om hun vleesconsumptie te verminderen: financiën. 58% van de ondervraagden vermijdt vlees, tegenwoordig een duur product, om geld te besparen. Dit cijfer is met 25 punten gestegen ten opzichte van 2021.

Door de inflatie is de volgorde van de prioriteiten onvermijdelijk veranderd. Milieubescherming (35%), dierenwelzijn (35%) en gezondheid (37%) liggen ver achter de economische kwesties.

De enquêteurs vroegen de Fransen ook naar de toekomst. Hoewel meer dan de helft van hen (53%) bevestigt dat zij de komende jaren niet meer of minder vlees zullen eten, wil 39% toch minder gaan eten.

Deze keuze wordt opnieuw verklaard door de inflatie, want het financiële argument wordt als eerste genoemd (53%, +27 punten ten opzichte van 2021). Het ligt voor op het milieu (45%, +6 punten), dierenwelzijn (42%, gelijkwaardig) en de gezondheid (38%, -9 punten).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*