Afgelopen jaar daalde consumptie van voeding met 7%

De totale consumptie in België is in een jaar tijd met 6,1% gedaald als gevolg van de inflatie, waardoor de consumentengewoonten zijn veranderd. Ook de detailhandelsmarkt is zwaar getroffen, waarbij drie sectoren – e-commerce, non-food exclusief brandstof, en food – het zwaarst door de economische crisis zijn getroffen.

De verkoop van voeding in niet-gespecialiseerde voedingswinkels is met 7% gedaald, met een nog significantere daling van 12,5% tussen augustus 2022 en februari 2023. De trend om huismerken te kopen is toegenomen als gevolg van de inflatie en consumenten plannen hun aankopen op basis van lopende promoties en reclames.

Vlees

Dure en niet-essentiële artikelen worden vermeden, zoals zalmfilet, gekookte ham, rundvlees en sterke drank. Bovendien zijn de prijzen van goederen als olie, azijn en pasta in twaalf maanden tijd met ten minste 20% gestegen, wat tot een daling van de verkoop heeft geleid.

Forsere daling van textiel en cultuurgoederen

Ook de verkoop van cultuurgoederen en textiel is gedaald: de eerste daalde tussen augustus 2022 en februari 2023 met 22,8% en de tweede met 14,5%. Dus de daling bij voeding was nog gerin in vergelijking met deze categorieën!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*