Europese Commissie keurt vrijwillig opkoopregeling voor varkenshouderijen goed

De Europese Commissie heeft een vrijwillige opkoopregeling voor varkenshouders in Vlaanderen goedgekeurd in het kader van de inspanningen om de varkensstapel in de regio tegen 2030 met 30% te verminderen. De regeling zal compensatie bieden aan bedrijven – met een impactscore van meer dan 0,5% – die hun activiteiten willen stopzetten. De financiering gebeurt door de overheid via een toewijzing van 200 miljoen euro.

Europa heeft groen licht gegeven voor het programma voor vrijwillige opkoop van varkensbedrijven. Dat heeft milieuminister Zuhal Demir (N-VA) bekendgemaakt. Het programma maakte deel uit van het krokusakkoord van vorig jaar(2022) en staat los van de huidige stikstofonderhandelingen. Ook landbouwminister Jo Brouns (CD&V) toonde zich tevreden met de definitieve goedkeuring van het programma.

Afgelopen juni keurde de Vlaamse regering de vrijwillige beëindiging goed van varkensbedrijven met een vervuilingsgraad van meer dan 0,5%. Een van de doelstellingen van het stikstofakkoord is het aantal varkens tegen 2030 met 30% te verminderen. De regering heeft 200 miljoen euro uitgetrokken voor dit project. De Europese Commissie heeft onlangs besloten dat dit bedrag niet als onrechtmatige staatssteun wordt beschouwd.

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA), die samen met haar collega van Landbouw, Jo Brouns (CD&V), het programma opstelde, zou vrijdag 10 maart 2023 per brief de officiële bevestiging van de Europese Commissie moeten krijgen. Het dossier wordt dan zo snel mogelijk ter goedkeuring doorgestuurd naar de Vlaamse regering. “Dit langverwachte besluit is een zegen voor deze landbouwers en een uitstekende gelegenheid om de stikstofuitstoot op vrijwillige basis te verminderen”, aldus Demir.

Los van stikstofakkoord

De regeling staat los van de vrijwillige opkoopvoorstellen voor zogenaamde “oranje” bedrijven in het Vlaamse ontwerp-stikstofreductieplan, dat nog moet worden goedgekeurd. De Vlaamse regering zal nu de compensatieregeling voor varkenshouders ter definitieve goedkeuring voorleggen.

De stikstofreductie die voortvloeit uit het programma voor varkenshouders is niet opgenomen in de berekeningen van het stikstofakkoord en wordt beschouwd als een bonus voor een snellere vermindering van de stikstofreserve.

“De varkenssector verkeert al jaren in een crisis, vooral omdat we veel meer produceren dan we verbruiken, wat leidt tot een grote afhankelijkheid van de buitenlandse markt. Met deze maatregel kunnen we varkenshoudeaanrs een vrijwillige braaklegging aanbieden en velen van hen uit de crisis helpen door hun varkensstapel en ammoniakuitstoot verder te verminderen”, aldus Demir.

Boerenbond: “veel te laat”

De boerenbond verwelkomde de goedkeuring, maar noemde het “erg laat”. “De aankondiging werd begin 2022 gedaan en we moesten tot vandaag wachten op de goedkeuring. Dit betekent dat veel boeren hun productie onnodig hebben aangehouden tijdens de lange varkenscrisis als gevolg van hoge voer- en energieprijzen, Afrikaanse varkenspest en lage varkensprijzen….. Dit heeft voor velen een diep gat geslagen. Het was beter geweest als dit gat niet zo diep was geweest”, zegt woordvoerder Nele Kempeneers.

Op dit moment is nog niet duidelijk hoeveel boeren zich bij de oproep zullen aansluiten. “Dat hangt af van de bedragen en de voorwaarden die zullen worden opgelegd. We hopen snel meer duidelijkheid te hebben”, aldus Kempeneers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*