Dierenrechtenorganisatie Bite Back protesteert opnieuw voor slachthuis Sus Campiniae

Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft op zaterdagmiddag 4 maart 2023 opnieuw een stil protest gehouden voor het Sus Campiniae slachthuis in Oevel (Westerlo). Enkele tientallen leden namen deel aan de actie, gericht tegen de varkensindustrie in het algemeen en het Sus Campiniae slachthuis in het bijzonder.

Jo Dirix, woordvoerder van Bite Back, verklaarde dat er in de afgelopen zes jaar 12,5 miljoen varkens zijn gedood en riep mensen op om na te denken over het hoge aantal dieren dat hier sterft.

Bite Back heeft in het verleden de omwonenden gesteund in hun strijd tegen de bouw van het slachthuis en heeft in stilte verschillende keren campagne gevoerd. Jo Dirix benadrukte dat deze plek symbolisch is voor de organisatie en dat zij blijven protesteren. De organisatie maakt zich zorgen over het welzijn van de dieren in het slachthuis en verwijst naar verontrustende inspectierapporten waaruit blijkt dat de varkens worden mishandeld en met abcessen en lieswonden worden aangetroffen.

Directie zet zich in voor het dierenwelzijn

De directie van Sus Campiniae stelt dat zij altijd veel nadruk hebben gelegd op het welzijn van de dieren en momenteel vijf dierenwelzijnsmedewerkers hebben die dagelijks toezicht houden. Het slachthuis is ook Certus-erkend en wordt regelmatig gecontroleerd door inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Dienst Dierenwelzijn.

Bite Back hekelt ook de maatschappelijke kosten van het ophalen en afvoeren van landbouwhuisdieren die door ziekte of verwonding vroegtijdig sterven. Sara Surinx van Bite Back legt uit dat Vlaanderen jaarlijks 7,4 miljoen euro uitgeeft aan deze ruimingen, wat volgens haar neerkomt op het sponsoren van de vee-industrie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*