Horecatel 2023: dé afspraak voor de horeca in het voorjaar

De 56e editie van de Horecatelbeurs is dé afspraak in Franstalige België voor professionals uit de horeca, gastronomie en culinaire beroepen. Van 12 tot en met 15 maart wordt in het Wex in Marche-en-Famenne plaatsgemaakt voor de “crème de la crème” van het vak.

Een selectie van de belangrijkste leveranciers uit het hele land zal aanwezig zijn in de zes paleizen van het WEX. Op een totale oppervlakte van 23.500 m² vinden bezoekers de belangrijkste merken van apparatuur en voedingsproducten voor restaurants, bistro’s, cateraars, grootkeukens, snackbars, fritures. Dit aanbod wordt verder aangevuld met een volledig paleis gewijd aan de belangrijkste brouwerijen van het land en andere dranken (koffie, wijn, sterke drank en frisdrank). Verder kunnen bezoekers zich in het Gastronomiepaleis laten verrassen door lokale producenten en ambachtslieden die met plezier hun passie delen.

Ook dit jaar is de “crème de la crème” van het vak aanwezig, en zijn er onder de 350 aanwezige exposanten ook nieuwe ondernemingen aanwezig, zoals  Vanheede, Croky, Westmalle, Diamond, LA StreetFood, Jardin Confort, Gourmet Selection/Valrhona, Artiosi, Horecatech, Pastridor – Lantmännen Unibake, Fribona, Brasserie Dilewyns en La Provençale.

Gastronomie heeft haar eigen paleis! 

De reputatie van Paleis 6, opgericht in 2012 en volledig gewijd aan de gastronomie, blijft groeien en brengt dit jaar meer dan 70 exposanten samen. Daaronder enkele nieuwe ondernemingen die hun opwachting maken: Burbee, Val Enza, New Corica, Flex, Fryns, Koppert Cress, Lassal, Spirilux, High Production, Faircoop en Quint.

Vier dagen lang zullen chef-koks van allerlei pluimage elkaar ontmoeten op de “Master Stage“, waar ze hun passie delen met de bezoekers, via een programma van culinaire demonstraties (in uitvoering) en onder het toeziend oog van de ceremoniemeester, Philippe Limbourg.

Een van de pijlers van dit paleis is verder de stand van Apaq-W (Waals Agentschap voor de Promotie van een Kwaliteitsvolle Landbouw), een belangrijk uitstalraam voor Waalse producentenDankzij de steun van het agentschap krijgen de producenten meer zichtbaarheid om hun vakkennis en kwaliteitsproducten te promoten bij restauranthouders en grootkeukens. Een uitstekende kans om het belang van lokale producten op hun menu te benadrukken.

Paleis 6 is veel meer dan een uitstalraam, het is ook een plek waar chef-koks en de jongere generatie ervaringen uitwisselen en met elkaar in gesprek gaan.

Daarom neemt elk jaar een chef-kok de rol van ambassadeur op zich om de kleuren van Horecatel en zijn programma met culinaire demonstraties te promoten. De beurs staat in het teken van de liefde voor het product, de streek, de korte keten, het delen van kennis …

En de Ambassadeur 2023 is …

Mario Elias ambassadeur Salon Horecatel 2023

Mario Elias, van de schitterende sterrenzaak “Le Cor de Chasse” in Wéris, zal de rol van Ambasseur 2023 van de Horecatelbeurs op zich nemen!

Deze chef-kok stamt uit een familie met meerdere generaties van koks en beleeft al meer dan 20 jaar zijn passie in een oase van rust nabij Durbuy.

Zijn culinaire kunst, die gastronomie en moderniteit combineert, is geïnspireerd op het land dat hem omringt, waar wild en seizoensproducten een bijzondere plaats innemen.

De streek aan onze tafel met een sterrenambassadeur

De chef-kok neemt de Master Stage van het Gastronomiepaleis voor zijn rekening om uw smaakpapillen te prikkelen. Mario Elias opent de culinaire festiviteiten op zondag 12 maart en zetelt twee dagen later met zijn collega’s in de jury van de “Trophée Éric Martin”.

Aandacht voor jonge chef-koks met de “Trophée Éric Martin”

De elfde editie van de WexProCup-wedstrijd, omgedoopt tot “Trophée Éric Martin”, is dit jaar terug met vier jonge chef-koks. Gedurende 2 uur en 30 minuten nemen ze het tegen elkaar op in een reeks proeven die zijn bedacht door Mario Elias, en worden beoordeeld door een jury van getalenteerde chef-koks.

Niet te missen!

Enkele momenten die u tijdens Horecatel zeker niet mag missen:

  • Zondag 12/03/2022 – Wedstrijd kazen en wijnen van bij ons

Het Waalse Agentschap voor de Promotie van een Kwaliteitsvolle Landbouw organiseert tijdens Horecatel een wedstrijd met het thema “Kazen en wijnen van bij ons”, in samenwerking de heer Pascal Fauville, reeds verkozen tot “Beste kaasmaker van België”, en Eric Boschman, meestersommelier en kaasmaker.

De halve finale en de finale van deze wedstrijd, waar uitsluitend hotelscholen en scholen met een Franstalige hotelafdeling in het Waalse Gewest of Brussel aan mogen deelnemen, vinden plaats op zondag 12 maart 2023 van 14.30 tot 17.30 uur.

De winnende scholen krijgen hun prijs tijdens de officiële opening, die dezelfde dag vanaf 18.00 uur georganiseerd wordt.

  • Zondag 12/03/2023 – Innovatieprijs

Elk jaar krijgen de exposanten de kans om zich te onderscheiden door deel te nemen aan de Innovatieprijs. Tijdens de wedstrijden komen verschillende categorieën aan bod: FOOD & FOOD Gastronomie / NON FOOD.

De jury, bestaande uit journalisten en professionals uit de horecasector, maakt een eerste selectie op basis van het inschrijvingsdossier. Een tweede selectie wordt gemaakt wanneer de jury de stands in de categorie FOOD & FOOD Gastronomie bezoekt.

De winnaars krijgen een diploma en de eerste in elke categorie ontvangt een trofee tijdens de officiële opening van Horecatel, om 18 uur op de Master Stage van Paleis 6.

  • Dinsdag 14/03/2023 – Trophée Eric Martin

De wedstrijd (sinds 2020 omgedoopt tot “Trophée Éric Martin” als eerbetoon aan de prestigieuze chef die veel te vroeg is heengegaan) brengt voor zijn elfde editie opnieuw vier kandidaten samen op dinsdag 14 maart 2023 om 13 uur op de Master Stage van het Gastronomiepaleis.

PRAKTISCHE INFO

www.horecatel.be

Wanneer: van 12 tot en met 15 maart 2023

Openingsuren:

  • Van zondag 12 maart tot en met dinsdag 14 maart: van 11.00 tot 19.00 uur (toegang tot 18.30 uur)
  • Woensdag 15 maart: van 11.00 tot 18.00 uur (toegang tot 17.30 uur)

Prijzen (beurs enkel toegankelijk voor professionals):

  • Op vertoon van een uitnodigingskaart: gratis toegang via online registratie
  • Zonder uitnodiging: € 70
  • Studenten hotelschool (enkel woensdagnamiddag): € 6/persoon
  • Kinderen tot 12 jaar: gratis

Overeenkomstig de algemene voorschriften inzake voedselhygiëne zijn honden niet toegestaan op dit evenement.

Parking: 3.000 plaatsen op het terrein

  • € 5/dag (betaling aan de receptie van Paleis 3 en 6)

Adres: WEX, Rue des Deux Provinces, 1 te 6900 Marche-en-Famenne

Foto: © Horecatel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*