Culinaire Slagerij Brabants wint opnieuw vier gouden medailles op prestigieuze internationale Confrérie des Chevaliers

Jelle Brabants, van de Culinaire slagerij Brabants uit Herentals heeft op de internationale wedstrijd Confrérie des Chevaliers vier gouden en één zilveren medaille gewonnen met zijn inzendingen. En dat hij aanvankelijk weigerachtig stond tegenover een deelname aan die wedstrijd. Hij werd een paar jaar geleden door zijn vrouw Evy overgehaald om deel te nemen aan die prestigieuze internationale wedstrijd. En voor de tweede keer valt hij in de prijzen.

De topproducenten van Jelle, maar ook tal van andere bekende slagers uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, enz. worden geheel onafhankelijk (en blind) gekeurd door de keurmeesters tijdens de Europese Slagers Vakwedstrijd / Confrérie des Chevaliers onder leiding van Werner Richelle Confrérie des Chevaliers. En de keurmeesters waren opgetogen over de producten van Jelle Brabants.

Het geheim van die goede resultaten? “We werken altijd op basis van gezond vlees, onze producten bereiden we zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen”, legt Evy uit. “Ook zorgen we ervoor dat het zoutgehalte zo laag mogelijk wordt gehouden. Daarnaast besteden we veel aandacht aan dierenwelzijn, want zonder dat is het niet mogelijk om hoogwaardige producten aan te bieden.”

Eigen ambachtelijke productie

Brabants Culinaire Slagerij staat bekend om zijn gezond kwaliteitsvlees en ambachtelijke productie van vleeswaren. “In onze visie en aanpak van de slagerij stellen we ambachtelijke vaardigheden tegenover industriële productie”, legt Evy uit. “Bij ons is een filet d’anvers natuurlijk geproduceerd. Het roken gebeurt met houtsnippers. We gebruiken geen bindmiddelen in onze charcuterie en we forceren niets: soms is een Antwerpse filet een paar weken niet beschikbaar omdat het gewoon niet klaar is. Ook gebruiken we geen kleurstoffen.

Vers vlees

Het vlees is afkomstig van kleinschalige boeren en het welzijn van de dieren heeft de hoogste prioriteit. Alles begint bij de keuze van de leveranciers. ” Onze kipfilets van 150 gram wegen na het braden nog steeds 150 gram. Ik zou ze twee keer zo zwaar kunnen maken, maar wij verkopen vlees, geen water. We kiezen ook bewust voor kleinschaligheid en respect voor de dieren. Onze varkensboer slacht zestig varkens per week, geen vijfhonderd. Ons vee komt uit Wallonië. Runderen eten daar gezond gras. We gebruiken ook alleen rundvlees, dat meer intramusculair vet heeft en lekkerder is. We gaan nog steeds naar de primeurmarkt in Parijs om vlees van andere runderrassen te kopen.

Charcuterie

Het assortiment van de delicatessenwinkel is uitgelezen. Het bestaat onder andere uit Spaanse en Italiaanse producten”, vertelt Evy. “Die landen zijn ze sowieso heel streng. Verder kiezen we producenten die niet aan supermarkten leveren. Al onze salades worden door ons zelf bereid. Soms moet ik tot 300 eieren per dag met de hand pellen. En tot slot zijn er onze kant-en-klare maaltijden. Jelle heeft stage gelopen in een goed restaurant, dus ze kent haar vak. We zorgen ervoor dat we alles eten wat van een dier komt: letterlijk van kop tot staart.

in de tuin worden er tijdens de zomer kookworkshops aangeboden, soms in samenwerking met sterrenkok Wout Bru..

Lees meer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*