Ter Beke boekt winst, maar minder door het vertraagd doorberekenen van de kosten aan de consument

Ter Beke meldde een daling van haar brutowinst (EBITDA) met 22% tot 36 miljoen euro als gevolg van gestegen kosten voor energie, grondstoffen en verpakking, die zij slechts met vertraging aan haar klanten kon doorberekenen. Na belastingen had de onderneming een winst van 4,5 miljoen euro, een daling van 38%.

De omzet van Ter Beke steeg echter met 12% tot 781,4 miljoen euro, dankzij hogere prijzen en ondanks de verkoop van minder producten. De divisie bereide gerechten van Ter Beke, waaronder Come a Casa, kende een aanzienlijke omzetstijging van 24% tot € 338,9 miljoen. Volgens Ter Beke heeft de prijsinflatie in de winkels niet geleid tot een daling van de consumptie. Maar omdat de kosten later werden doorberekend, is de winst van de divisie toch 22% lager dan in 2021.

De omzet van de divisie hartig beleg van Ter Beke steeg niet zo snel als die van de bereide gerechten. De stijging bedroeg slechts 5% tot € 442,5 miljoen. Ook hier werden kosten later doorberekend, maar de consumptie daalde en verschillende contracten werden niet verlengd. De brutowinst van deze divisie daalde met 27%.

Ter Beke’s geplande overname van Imperial-Stegeman, die de merken Aoste en Marcassou omvat, is nog niet goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Vorig jaar besteedde het bedrijf 2,3 miljoen aan kosten om de overname voor te bereiden.

Plantaardige producten

Het strategische meerjarenplan van Ter Beke, dat gericht is op nieuwe plantaardige producten en digitalisering en verduurzaming van processen, zal naar verwachting vanaf 2023 vruchten afwerpen, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Het levensmiddelenbedrijf is optimistisch over zijn divisie bereide gerechten, maar vreest lagere volumes voor zijn divisie hartig beleg door het verlies van enkele contracten.

De algemene schaarste van bepaalde grondstoffen, ingrediënten en verpakkingsmaterialen maakt het volgens Ter Beke een uitdaging om voorspelling te doen over de evoluties naa de toekomst toe. Daarbij spelen beschikbaarheid en inflatie als uiterst onzekere factoren een grote rol.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*