Wat is het leeuwendieet en is dat wél gezond?

Het carnivoren dieet of leeuwendieet is een dieet dat zich uitsluitend richt op vlees, vaak het “vleesdieet” of “leeuwendieet” genoemd. Het idee achter dit dieet is om te eten zoals onze voorouders, van wie werd aangenomen dat ze alleen vlees aten.

Volgens Menno Henselmans, een voedings- en fitnesswetenschapper, is dit geloof echter een misvatting, omdat onze voorouders voornamelijk fruit, noten en knollen aten. Hoewel ons spijsverteringsstelsel ergens tussen dat van apen en vleeseters in zit, is vlees nog steeds een essentieel onderdeel van ons dieet, maar niet het enige. Het carnivoren dieet wordt beschouwd als een nieuwe ‘rage’ en is een extremere versie van het keto dieet. Mensen die dit dieet volgen elimineren alle koolhydraten uit hun dieet en ervaren vaak een verbeterde spijsvertering, vooral bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Henselmans raadt echter af om alle koolhydraten uit het dieet te schrappen, maar stelt voor om via diëten zoals FODMAP na te gaan welke koolhydraten spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Een veganistisch dieet daarentegen biedt een evenwichtige aanpak met fruit en groenten, die rijk zijn aan micronutriënten die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Hoewel vlees deel kan uitmaken van een gezond dieet, raadt Henselmans aan om meer plantaardig voedsel in het dieet op te nemen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*