
Het Belgische bedrijf Paleo heeft van zes investeerders 12 miljoen euro gekregen om zijn ingrediënten, die toepasbaar zijn in vleesvervangers, op industriële schaal te produceren en op de markt te brengen.
Hermes Sanctorum, voormalig Groen politicus en oprichter van de start-up Paleo, ontwikkelt ingrediënten voor vleesvervangers die echt vlees nabootsen. Door middel van fermentatietechnologie produceert de start-up dierlijke eiwitten zonder dieren te schaden. Het doel is om producten te maken met een smaak, textuur en voedingswaarde die vergelijkbaar is met vlees, gericht op de groeiende groep flexitariërs, die wel vlees eten maar hun milieu-impact willen verminderen.

Het bedrijf haalde vorig jaar 2 miljoen euro kapitaal op voor onderzoek en ontwikkeling en om het bedrijf uit te breiden, waaronder het aannemen van meer werknemers. Paleo kondigde op 21 februari 2023 aan dat het nog eens 12 miljoen nieuw kapitaal had opgehaald voor de bouw van een R&D-centrum en een proeffabriek in Tienen.
De technologie, precisiefermentatie, die als revolutionair wordt beschouwd, zorgt ervoor dat de ingrediënten voor vlees- en visvervangers ‘ de vervanger echt naar vlees of vis’ doet smaken. Via die fermentatietechnologie produceert het bedrijf zes dierlijke eiwitten: rundvlees, kip, varkensvlees, lam, tonijn en mammoet. Deze zes eiwitten kunnen worden toegevoegd aan plantaardige vleesvervangers.
GMO-vrij ?
Het bedrijf maakt gebruik van precisiefermentatie, waarbij in het laboratorium een DNA-fragment aan gist wordt toegevoegd. Dit roept de vraag op of Paleo zich waagt aan genetische modificatie, wat in de Europese Unie omstreden en streng gereguleerd is. In een interview met de krant De Tijd beweert Sanctorum dat zijn producten geen GGO’s bevatten. Het geniale van onze technologie is dat de gist de dierlijke eiwitten produceert en afgeeft. We kunnen dus gemakkelijk de gist en het eiwit scheiden, zodat er een zuiver eiwit overblijft”, legt Sanctorum uit. Zelfs met de meest gevoelige methode zijn er geen DNA-resten te vinden in ons product.
Andy de Jong – medeoprichter en co-chef van Paleo
We hopen tegen 2025 plantaardige voeding met Paleo-ingrediënten op de markt te brengen.”
Het bedrijf werd pas twee jaar geleden opgericht. De afgelopen jaren zijn er miljoenen euro’s geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Met deze kapitaalinjectie is Paleo nu klaar om de sprong te wagen. Het opschalen van de technologie en het verkrijgen van wettelijke goedkeuring voor belangrijke markten zijn de eerste punten op de agenda voor de overgang naar commerciële productie. “Wij geloven dat 2025 een geloofwaardige datum is om plantaardig voedsel met Paleo ingrediënten op de markt te brengen,” zegt medeoprichter Andy de Jong. “We zijn enthousiast over de belangstelling die onze ingrediëntenportefeuille oproept. We zijn benaderd door grote voedingsbedrijven , zoals Unilever, die onze eiwitten in hun recepten willen proberen.”
Mamoetvlees
Een van de door Paleo ontwikkelde eiwitten is mammoeteiwit. Ik wilde als eerste een mammoeteiwit proberen, duizenden jaren nadat deze dieren zijn uitgestorven”, aldus Sanctorum in een interview met De Tijd. In samenwerking met het Centrum voor Paleogenetica in Stockholm werd de myoglobinecode van de mammoet gehaald uit een tand van meer dan een miljoen jaar oud. “Eiwitten van de mammoet hebben een veel sterkere smaak en aroma, wat ze interessant maakt voor de voedingsindustrie. Niet alleen omdat mammoetproducten succesvol zullen zijn, maar ook omdat hetzelfde smaakeffect kan worden bereikt met een kleinere hoeveelheid.
Bron: VILT
Geef als eerste een reactie