De vleesconsumptie in Nederland zakt geleidelijk: rood en bewerkt vlees minder gegeten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert na zijn peilingen en onderzoek van data dat de Nederlanders vandaag gezonder eten. Volgens de nieuwe voedselconsumptiepeiling (VCP) eten Nederlanders meer plantaardige producten, zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten, en minder rood en bewerkt vlees.

Met de Voedselconsumptiepeiling (FCS) legt het RIVM de eetgewoonten van Nederlanders vast. Het onderzoek werd in 2019 en 2021 uitgevoerd onder zo’n 3.500 kinderen en volwassenen van 7 tot 69 jaar. Eerdere enquêtes bekeken de periodes 2007-2010 en 2012-2016. “De laatste drie Voedselconsumptiepeilingen (FCS) zijn op dezelfde manier uitgevoerd. Deze gegevens kunnen dus met elkaar worden vergeleken”, aldus het RIVM.

Consumptie van rood vlees en bewerkt vlees

Uit de laatste peiling blijkt dat Nederlanders 20% minder rood en bewerkt vlees eten dan in de vorige peiling. De gemiddelde consumptie van rood en/of bewerkt vlees is gedaald naar 72,6 gram per dag. In de periode 2012-2016 consumeerden Nederlanders nog 83 gram per dag, terwijl deze consumptie in de periode 2007-2010 op 92 gram lag.

“Wij ondersteunen consumenten in hun behoefte naar gezonde producten”, aldus Eva Westerhof van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). “Daarbij volgen we de richtlijnen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad en richten we ons op duurzame keuzes en dierenwelzijn.”

Totale vleesconsumptie

Daarnaast brengt de voedselconsumptiepeiling ook de totale vleesconsumptie in kaart. Ook hier is sprake van een daling van 18%. In de periode 2019-2021 consumeren Nederlanders 90,5 gram vlees per dag. In de periode 2012-2016 was dat 101 gram per dag en in de periode 2007-2010 110 gram per dag. De consumptie van vleesvervangers steeg licht. Van 1,7 gram per dag naar 5,4 gram.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*