Volgens Testaankoop zijn tal van veggieburgers nog steeds ultrabewerkt, fabrikanten moeten recepten verbeteren!

Het aanbod vegetarische burgers in de supermarkt breidt met de dag uit. Het is een manier om de vleesconsumptie te verminderen en heeft een positieve impact op het milieu. Helaas bevestigt het nieuwste onderzoek van consumentenorganisatie Testaankoop de conclusies van een eerdere test uit 2021: de meeste veggieburgers zijn ultrabewerkt en doen de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Testaankoop vraagt producenten dan ook hun recepten te verbeteren.

Uit het meest recente onderzoek naar veggieburgers van Testaankoop behaalden slechts drie van de twintig geteste burgers een hogere score dan 58 op 100. Die is voor elke burger berekend op smaak, samenstelling en verwerkingsgraad van de burgers. Dat er slechts 3 burgers tot die categorie behoren is betreurenswaardig, zeker omdat in 2021 nog negen van de achttien geteste vegetarische burgers hoger scoorden.

Testaankoop

Testaankoop wijst erop dat 15 van de 20 geanalyseerde burgers in hoge mate werden bewerkt.

Teleurstellende scores

 In meer dan de helft van de gevallen is het de samenstelling van de veggieburgers die de score onderuithaalt: te veel vet, te veel suiker of te weinig vitamine B12. Daarom raadt Testaankoop af ze meer dan één keer per week te eten en ze aan te vullen met voedingsmiddelen die alle noodzakelijke voedingsstoffen leveren. De organisatie merkt ook op dat bepaalde informatie, zoals het vezelgehalte, op het etiket ontbreekt. Dat is geen wettelijke verplichting, maar voldoende vezels eten is wel van groot belang in een gezonde voedingsstijl. 

Vegetarisch en gezond: niet noodzakelijk hetzelfde

Fabrikanten voegen te vaak suiker, vet en additieven toe aan hun burgers om ze op smaak te brengen en de houdbaarheid te verlengen“, aldus Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Als gevolg hiervan vallen vegetarische burgers onder de categorie van ultrabewerkt voedsel, dat in verband wordt gebracht met een hogere risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Wij roepen producenten op hier meer aandacht aan te besteden, zodat mensen die kiezen voor een (meer) plantaardige levensstijl niet hoeven in te boeten op hun gezondheid,” voegt ze eraan toe. Het recentste onderzoek van

  Zet meer in op plantaardige eiwitten

  Voeding diversifiëren met plantaardige eiwitten is volkomen gezond en wordt zelfs aangemoedigd, niet in het minst om de ecologische voetafdruk te verkleinen.  De impact van vleesconsumptie op het milieu is ondertussen genoegzaam bekend. Om deze stap in de eiwittransitie te zetten, adviseert de consumentenorganisatie te kiezen voor een veggieburger met een hoge score of de voorkeur te geven aan eiwitten uit onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten, oliehoudende zaden, noten en granen.

  Geef als eerste een reactie

  Geef een reactie

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


  *