Hoeveslagerij Ter Hees verkoopt enkel wit-blauw rundvlees uit eigen kweek

In 2005, zes jaar na de overname van de boerderij, begon Peter Vranken en Els Vancauwenbergh het vlees van hun wit-baluwe Belgische runderen in de slagerij op de boerderij Ter Hees in Halen te verkopen. Peter heeft een passie voor dieren sinds hij heel jong was. In 1999 nam hij de boerderij van zijn ouders over en verdubbelde de veestapel. Hij runt de slagerij samen met Els, die ook parttime verpleegster is.

De beslissing voor het Belgisch Blauw-Wit was al genomen door Peters vader, en Peter is het er helemaal mee eens. “Ik heb nooit getwijfeld aan een ander ras,” zegt hij. “Niets kan op tegen de vleesproductie van de Belgische blauw-witten. Bovendien zijn onze koeien braaf en rustig van karakter.

Belgisch wit-blauw

“Ik heb nooit getwijfeld. Ik zou dat wit-blauwe ras verder blijven kweken”, vertelt Peter. “Niets kan op tegen de vleesproductie van de Belgische wit-blauwe runderen. Bovendien zijn onze koeien braaf en rustig van karakter.

We hebben momenteel ongeveer 100 dieren. Om een dier volledig te verkopen na het uitsnijden, hebben we ongeveer 70 tot 80 klanten nodig. Vroeger waren er maar 40 en vulden ze hun vriezers helemaal vol, maar nu vragen de mensen om kleinere hoeveelheden. Ze komen liever wat vaker terug.

Eigen slagerij

Elke twee weken brengt Peter een karkas naar het slachthuis. Een dag later brengt hij het karkas in een koelwagen naar huis, waar hij het een week in de koelcel ophangt. Aan het eind van de week hebben Peter en Els het vlees al gesneden.
“Het was vanaf het begin de bedoeling om ook een slagerij te openen, omdat de inkomsten van de boerderij niet voldoende zijn,” legt Peter uit. “Els en ik volgden avondlessen om slager te worden een jaar voordat we de zaak overnamen. Na een paar jaar konden we die droom verwezenlijken.

Toen we met de slagerij begonnen, wisten we niet of voldoende klanten zouden krijgen. Niet zoveel boeren verkochten toen al vlees, maar veel mensen waren meteen geïnteresseerd. Dus het begin verliep soepel. Veel van onze huidige klanten zijn al vanaf het begin bij ons. Ze vertellen ons vaak dat ze hun vlees niet meer in de supermarkt kopen, maar rechtstreeks bij ons. Dat horen we graag.

Bewuste klanten

Onze klanten willen weten wat ze kopen. Zij waarderen het verhaal achter het vlees en zijn bereid een stapje ritje te rijden. Elke twee weken slachten Peter en Els een van hun runderen. Hun bedrijf is volledig gesloten, wat betekent dat zij hun eigen jongvee fokken en mesten en geen dieren van andere bedrijven kopen.

Buurderij of diepvriesautomaat

“Wat we niet verkopen, verkopen we via de Buurderij of een diepvriesautomaat. Er gaat niets naar andere verkopers. Samen met nog een paar lokale boeren hebben we in Diest automaten neergezet waar mensen onze producten kunnen kopen. Wij werken samen met een aardappelteler, twee fruittelers, een varkenshouder en een handelaar in groenten en fruit. Er is dus voor elk wat wils,” zegt Peter.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*