Dry Aged is niet schadelijk voor de gezondheid

Volgens onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vormt het rijpen van vlees geen gezondheidsrisico. Wel is het belangrijk dat producenten en restaurants de juiste methode gebruiken.

Vlees laten rijpen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het was echter lange tijd onduidelijk wat de gevolgen voor de voedselveiligheid waren. De EFSA is daarom een onderzoek gestart naar mogelijke schadelijke gezondheidseffecten.

Om te bepalen in hoeverre het rijpen van vlees een veiligheidsrisico inhoudt, heeft de EFSA het vlees getest op de aanwezigheid van verschillende bacteriën, waaronder E. coli en salmonella. Uit de studie bleek dat het rijpen van vlees niet leidt tot de ontwikkeling van bijkomende schadelijke bacteriën of schimmels.

Temperatuur en tijd zijn allesbepalend

Tenminste als de juiste methode wordt gebruikt. Zo is het belangrijk dat vlees op de juiste temperatuur en gedurende de juiste tijd wordt bewaard. Rundvlees kan bijvoorbeeld veilig worden geconsumeerd als het 35 dagen bij een temperatuur van 3 graden is gerijpt. Overigens: volgens de EFSA is 3 graden de maximale rijpingstemperatuur voor alle soorten vlees. Bij hogere temperaturen is er kans op schimmelgroei.

Foto: wikimedia commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*