Trends die vleessector aandrijven …

Tuttofood deed onderzoek binnen de vleessector en somt enkele belangrijke en bepalende trends op: gecertificeerde toeleveringsketen, praktische recepten, snelle bereidingen, maar ook heerlijke suggesties en vernieuwingen van “minder waardevolle” stukken. Ook nieuwe toepassingen, zoals de barbecue waar de minder waardevolle stukken vaak uitstekend voor geschikt zijn. Dit is wat blijkt uit de interviews van TUTTOFOOD met enkele betrokkenen uit de sector, die de nieuwe trends in de vleesconsumptie konden samenstellen en interpreteren.

Wat naar voren komt is meer aandacht voor het milieu en gezonde dierlijke voeding, informatie die steeds duidelijker op de etiketten moet staan. Sommige producenten zijn zelfs een verstandig consumptieproject gestart, de Filiera Benessere Animale (Dierenwelzijnsketen): alleen Italiaanse varkens die de afgelopen 120 dagen zonder antibiotica zijn grootgebracht en aan de bioveiligheidsnormen voldoen. Het welzijn wordt in 100% van de toeleveringsketen gewaarborgd door middel van DQA-controles en -certificeringen: lagere dichtheid, voldoende ruimte en gekalibreerde voedingsplannen.

Gerechten

Er zijn ook veel nieuwe voorstellen, afgeleid van enorme investeringen in R&D, om producten te maken die gemakkelijk en snel te bereiden zijn. Een andere boom kenmerkt het gastronomische aanbod, zoals hamburgers, tartaars of gerijpt (runder)vlees! Vlees kan tegenwoordig ook steeds beter worden aangepast aan nieuwe toepassingen, zoals voorgerechten of éénpansgerechten.

Verpakkingen

De toeleveringsketen moet niet alleen een positief effect hebben op het dierenwelzijn, maar ook op het milieu en daarom hebben verscheidene producenten hun verpakkingen herzien door het gewicht en de omvang ervan te verminderen om verspilling van plastic en papier te voorkomen. Ook de buitenlandse producenten die hun bijdrage aan TUTTOFOOD hebben geleverd, verklaarden dat Italië een ontvankelijke markt vormt voor kwaliteitsproducten en voor bepaalde nieuwigheden, zoals diepgevroren gourmetburgers.

Kwaliteit en traceerbaarheid

Om aan de behoeften van de consumenten te voldoen, leggen de producenten steeds meer de nadruk op kwaliteit en vooral op biologische producten, maar handhaven zij een concurrerentiële kwaliteit-prijsverhouding met plantaardige substituten.

Zij hebben volledige traceerbaarheid van elke vleessnede ingevoerd, helemaal tot aan het vee, met een voorkeur voor dieren die op de weide worden gehouden – de zogenaamde grasgevoerde en lokaal geproduceerde dieren (nul kilometer), met boerderijen dicht bij de slachthuizen.


Op TUTTOFOOD 2023 – op fieramilano van 8 tot 11 mei 2023 –

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*