Winkelkar bijna met 20% gestegen tegenover vorig jaar

Supermarktprijzen blijven stijgen. In december kostte een winkelwagentje in de supermarkt gemiddeld bijna 20 procent meer dan het jaar ervoor. Volgens berekeningen van Testaankoop is dit de “hoogste inflatie ooit gemeten”.

Testaankoop berekent elke maand de prijsinflatie van supermarktvoedsel op basis van 3.000 producten van zeven supermarktketens en komt uit op een cijfer van 19,67% voor december 2022, wat betekent dat we ten opzichte van december 2021 bijna een vijfde meer betalen voor hetzelfde boodschappenkarretje. Dit is het hoogste inflatiepercentage dat de consumentenorganisatie ooit heeft waargenomen en overtreft het record van vorige maand van 18,11%.

Doorsnee gezin betaalt 82 euro meer per maand

In ieder geval is december voor veel gezinnen een duurdere supermarktmaand: voor Kerstmis en Oud en Nieuw worden andere, vaak duurdere producten gekocht. Misschien heeft de consument het niet gemerkt, maar de prijzen zijn weer gestegen. Een gezin met twee kinderen betaalt gemiddeld 497 euro per maand in de supermarkt, 82 euro meer dan een jaar geleden en 9 euro meer dan de vorige maand.

Frieten en diepvriesvoedsel

De consumentenorganisatie identificeerde ook de hoogste prijsstijgingen voor 3.000 producten van zeven verschillende supermarktketens. Bij de onderzochte producten ligt de nadruk op de eigen merken.

De vijf producten waarvan de prijzen het afgelopen jaar het meest zijn gestegen, zijn spaghetti (+53%), diepvriesfrieten(+50%), aluminiumfolie (+47%), papierproducten zoals keukenpapier, toiletpapier en zakdoekjes (+46%) en bakolie (43%). Diepvriesproducten daarentegen kenden over het algemeen een sterke prijsstijging. Ze kosten gemiddeld 23% meer dan een jaar geleden.
Stijging van de prijs van eieren

Zoals elke maand staan zuivelproducten bovenaan de prijsstijgingen. Zuivelproducten zijn vandaag gemiddeld 27% duurder dan een jaar geleden. Jonge kaas (Gouda) is 41% duurder, boter 38% en halfvolle melk 30%. Eieren zijn ook duurder geworden, gemiddeld 29% duurder dan vorig jaar.

Vlees steeg met gemiddeld 19 %, schoonmaakproducten met 18 % en dranken met 11 %. Ook de prijs van fruit steeg met 9%, wat nog steeds een aanzienlijke stijging is.

Het tegenovergestelde gold voor twee producten: Granny Smith-appels werden 2 % goedkoper en ook babydoekjes waren iets goedkoper dan vorig jaar (-0,12 %).

Meervoudige oorzaken

De redenen voor al deze prijsstijgingen blijven dezelfde: het aanbod is lager door slechte oogsten en de oorlog in Oekraïne, maar ook de hoge energie-, transport- en arbeidsprijzen werken door in de productprijzen. “We herhalen daarom ons advies om geld te besparen bij het winkelen: Vergelijk de prijs per kilo of liter om het goedkoopste product te vinden, en let op speciale aanbiedingen,” zegt Test Aankoop.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*