
De familie Renmans bouwde in het kielzog van Aldi de grootste slagerijketen van België op. Die groei vertraagde rond 2016 toen Aldi zijn eigen vlees ging verkopen. Vandaag heeft Renmans al 31 winkels gesloten en de vakbonden vrezen dat er nog 80 tot 100 zullen volgen.
Henri Renmans opende sedert 1980 de ene Renmans-slagerij bina de andere bij elke nieuwe Aldi-winkel. Aldi groeide sterk in België. En in het kielzog van Aldi lifte Renmans mee. Renmans opende meer dan 400 winkels in ons land, De slagerijketen huurde in die Aldi-winkels een winkelruimte en werkplaats voor elke nieuwe slagerij. Maar aan de groei van de slagerijketen Renmans kwam een einde toen Aldi zelf vers vlees ging verkopen. Vers vlees – dat weliswaar van Renmans zelf afkomstig was – maar toch nadelig bleek voor de verkoop binnen de Renmans-slagerijen. Aanvankelijk ging het om een experiment van Aldi, maar vandaag vind je vers vlees in 413 van de 440 Belgische Aldi-winkels. Het leidde tot minder verkoop in de Renmans-winkels en de marges naar Aldi toe waren eerder beperkt. Tel daarbij de achteruitgang van het aantal vleeseters en de opkomst van flexitariërs en dan begrijp je dat dit nefast was voor de Renmansketen. De gevolgen voor Renmans laten zich zien in sluitingen van bestaande winkels.
Winkelsluitingen
De Belgische omzet van Renmans is vorig jaar met 6,28% gedaald. Wat de winstgevendheid betreft, blijkt alles nog vrij positief uit te draaien. Vorig jaar boekte Renmans een geconsolideerde winst van net geen 10 miljoen euro. En toch is dat heel wat minder dan de jaren ervoor. In 2020 was de winst nog 15,8 miljoen euro en in het topjaar 2018 23,4 miljoen euro.
In 2022 sloot Renmans al 15 Belgische winkels, zo blijkt uit een vergelijking dat de krant De Tijd deed tussen het jaarverslag van 2021 en de huidige gegevens op de website van de keten. Onder andere de winkels in Bornem, Laken en Wetteren verdwenen. Aldi breidde zijn activiteiten uit en er was geen plaats meer voor Renmans. Ook in Wilrijk moest Renmans vertrekken omdat Aldi zijn winkel vergrootte. De daling van het aantal winkels is al enige tijd aan de gang. 31 Belgische winkels zijn ondertussen verdwenen sinds Aldi in 2016 experimenteerde met de verkoop van vers vlees in de eigen supermarkt. Het aantal arbeidsplaatsen op groepsniveau is met 317 gedaald tot 2.838 voltijdse equivalenten.
Vakbonden zijn er niet gerust in
De vakbonden hebben weinig informatie over de toekomst van Renmans. Ze zeggen alleen dat de onderhandelingen over de sluiting van de winkels al een jaar lang moeizaam verlopen.
De vakbond ACV is evenwel heel uitgesproken over de situatie binnen Renmans in een pamflet dat ze in april 2022 uitbrachten en die je kan nalezen op hun Facebookpagina. “De directie heeft de sluitingen over meerdere jaren gespreid om de Renault-wetgeving te omzeilen. Zo hoeven ze geen sociaal plan voor de getroffen werknemers op te stellen”, stelt ACV. De vakbond vreest dat Renmans nog eens 80-100 winkels zal sluiten, aangezien het management beweert dat er veel winkels zijn met een ‘te’ lage omzet om nog renabel te zijn.
Ben al jaren klant bij renmans Stabroek, en dan plots gesloten, ook Merksem is verdwenen,nu juist voor de feestdagen,dan maar andere beenhouwerij gezocht om een bestelling te plaatsen wat ook gelukt is.
In de toekomst heb ik zeker geen vertrouwen meer in renmans,spijtig voor het personeel,ik zoek andere oorden op.