Italiaanse kalfslapjes van Hoeveslagerij Lippens in Deinze

Slager en veeboer Sam Lippens (28) is zijn stiel niet ver gaan zoeken. Net zoals zijn familie verdedigt Sam, samen met zijn partner Febe Piens (26) al jaren ‘de korte keten’. Het was voor hem evident dat een hoeveslagerij het verlengde zou worden van de familiale veehouderij, die zich al 25 jaar specialiseert in de eigen kweek van het Franse runderras Maine Anjou.

Na zijn slagersopleiding in Ter Groene Poorte Brugge, werkte Sam verschillende jaren als zelfstandige bij slagers en in een groothandel in vlees en vleesproducten.

Bedoeling was om op zoveel mogelijk plaatsen andere werkwijzen en visies te leren kennen en later een hoeveslagerij te vestigen op de gronden rond de boerderij. Vorig jaar openden Sam en zijn vriendin Febe – laborante van opleiding – hun splinternieuwe hoeveslagerij met ruime parking voor de deur. Terwijl Sam, samen met een team zelfstandige slagers, onder wie zijn broer Steven, het veelzijdige aanbod  in vers vlees, vleeswaren en bereide gerechten, verwerkt, is Febe het gezicht van de winkel. Zij wordt bijgestaan door flexibele, enthousiaste medewerkers.

Sam Lippens & partner Febe Piens

De ambitieuze Sam verdeelt zijn tijd tussen boerderij en slagerij.

Hij verzorgt mee de 300 Maine Anjou – runderen en de lammeren op de 2 sluitingsdagen van de slagerij. In die dagen fabriceert hij ook de toppers , zoals gekookte ham, paté, hespenworst, grillworst, mosterdspek, fricandon, witte en zwarte pensen. Op zondag blijft de slagerij open tot 17 uur!

Het ruime aanbod vers vlees bestaat uit alle versnijdingen, zoals (gerijpte) entrecote, côte à l’os, T-bonesteak, ribeye, biefstuk en hoeveburgers Maine Anjou.

Gevarieerde colli’s zijn zowel in de winkel als online verkrijgbaar.

Sam: “ Mijn vader Philippe is al 36 jaar veehouder. 25 jaar geleden kocht hij zijn eerste Maine Anjou- runderen. Hij koos voor dit sterke ras omwille van zijn superieure vleeskwaliteiten en ideale vlees-vetverhouding. Ons rundvlees wordt gedurende twee weken natuurlijk gerijpt voor een nog smaakvollere biefstuk.

Zowel rund-als kalfsvlees van eigen kweek  bieden we aan in de winkel.

Alle dieren genieten van de beste zorgen op de boerderij. Tot aan de winter kunnen ze grazen op onze omliggende weiden en in de Leiemeersen. Daarna gaan ze op stal met veel loop-en ligruimte. Moederdier en kalf worden zolang mogelijk bij elkaar gehouden. Ook verschillende graansoorten, zoals tarwe, gerst, maïs en bieten, telen we op eigen percelen.

Hiermee kunnen we het jaar door de dieren voorzien van een aangepast rantsoen.

Het was dan ook een logische stap om als volgende generatie een hoeveslagerij te starten. Wij zijn trouwens één van de weinige slagers, die Maine Anjou – rundvlees rechtstreeks aanbieden aan de consument.

De korte keten houden wij in stand  door met gelijkgestemde partners te werken uit de omgeving.

Voor het varkensvlees doen we een beroep op de lokale producent Duroc d’Olives uit buurgemeente Kruisem. Ook kip-en gevogelte komt van een lokale producent, net zoals de eieren afkomstig zijn van een eierboer uit Deinze.”

Ingrediënten en kruidenpasta in het midden van het lapje

Italiaanse kalfslapjes

Ingrediënten

° Kalfslapje uit de bil ( hier Maine Anjou)

° Zongedroogde tomaten

° Fijngesnipperde mozzarella

° Rauwe Italiaanse ham

° Italiaanse zachte kruidenpasta (Hugli)

° Blend van olie met smaak van roze peper ( Pagani)

° Takjes rozemarijn

° Prikkers

Mozzarella en tomaat op kruidenpasta en rauwe ham op mozzarella

Bereiding

°Snijd het kalfslapje niet te dun: 1,5 cm tot 2 cm en snijd gedeeltelijk open.

° Besmeer het midden van het lapje met de Italiaanse kruidenpasta.

Prikker door lapje en blend rond lapje smeren

° Leg daar een handvol gesnipperde mozzarella op met 1 zongedroogde tomaat.

° Schik vervolgens 1 snede rauwe ham op het geheel.

° Vouw het kalfslapje dicht en steek er een prikker door.

° Besmeer het lapje met de blend van olie en roze peper.

° Werk af met takjes rozemarijn en stukjes mozzarella en tomaat.

Hoeveslagerij Lippens

Sam Lippens & partner Febe Piens

Leernsesteenweg 96 A

9800 Deinze

Tel. 09/ 310 77 45

info@hoeveslagerijlippens.be

www.hoeveslagerijlippens.be

Legendes foto’s Jakub Mazur – The Image Factory

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*