Gepofte aardappel met burrata, pastrami en rucola van beenhouwerij Hillewaere in Hooglede

Dat de broers én slagers Lukas (27) en Pieter-Jan (23) Hillewaere verliefd geworden zijn op het hoekpand van de voormalige slagerij Ghekiere in het centrum van Hooglede, daar kunnen we wel inkomen. In hun verhaal speelt ook de vriendin van Lukas, Fien Tilleman (22), eveneens beenhouwer en kok, een belangrijke rol. Zij is onze gastvrouw en praat openhartig over alles wat de drie jongelui in hun mars hebben. En dat is niet weinig!

“Eerst waren er in 2019 de verbouwingswerken aan het pand, annex nieuwbouw voor een veilige toegang tot de winkel en de automatenshop”, begint Fien. “ Daarna was het aan ons en de familie om zelf de winkelinrichting op plan te zetten en uit te voeren. We deden er acht maand over met ons drieëen. Het professionele houtmaatwerk en de koeltechniek waren in handen van de familie. In augustus 2020 ging, met een lichte vertraging door corona, de vernieuwde slagerij feestelijk open.”, aldus Fien.

Fien Tilleman (22) is beenhouwer en kok

De broers zijn de zonen van de Hoogleedse bankier Marc Hillewaere, maar in zijn sporen zijn ze niet getreden, wel in die van hun grootvader en grootooms. Die hadden tot de jaren ’80 een bloeiende slagerij in het Hoogleedse gehucht ‘De Geite’.

De ouders van Fien hebben het melk-en rundveebedrijf ‘ Hof ter Caleshoek’ in Lapscheure bij Damme. “ Hier heb ik, als jongste van 4, gezien, dat ge alleen maar iets bereikt door hard te werken”, zegt Fien.

De focus van de jonge garde ligt op alles wat maar met het pure ambacht te maken heeft. “ Iedereen heeft zijn specifieke taken, maar als het er op aankomt, dan nemen we elkaars taken over”, verduidelijkt Fien.

Lukas is de man van het vers vlees, de charcuterie en de administratie. Als It’er installeerde hij de webshop. Samen met zijn broer Pieter-Jan fabriceert hij graag gekookte hammen, patés, hespenworsten, pastrami… en salami!

Pieter- Jan is het winkelgezicht. Vijf allround medewerkers helpen het trio in winkel en werkplaatsen.

Fien staat in voor de bestellingen en al het culinaire traiteurwerk.

“ Dat is mijn baby’tje”, zegt ze uitgelaten. “ Heb je de ‘Karnestampers’ en het ‘ Kapsalon’ zien liggen bij de gerechten? Wel, dat is super populair bij de jonge gasten. ‘Het Kapsalon’ bestaat uit frietjes of krieltjes met draadjesvlees, barbecuesaus, sla en tomaten, zoals een ‘Julientje’ uit defrituur met een fricandel. Wij pimpen het gerecht op tot een heerlijke bereide maaltijd. In zulke gerechten steek ik mijn ziel. Zo hebben Lukas en ik vorig jaar Bar Hill, een pop-up restaurant op de flanken van de Gitsberg, open gehouden, ‘avonds, in oktober en november. Dineren tussen de koeien, zeg maar! Dit jaar hebben we onze focus gelegd op een zomerbar met cocktails, tapas en sharing-gerechtjes op dezelfde locatie”, aldus Fien.

Volgend project is de verbouwing van een net aangekochte slagerij in Torhout, aan de Rijksweg.

“ Hier gaan ze de traiteurgerechten fabriceren, omdat ze in Hooglede geen uitbreidingsmogelijkheden hebben om twee slagerijen te bevoorraden”, aldus de dynamische twintiger.

Gepofte aardappel met burrata, pastrami en rucola

Ingrediënten

Foto 1 & 2: Ingrediënten en aardappelen in braadpan

Ingrediënten

° Grote aardappel

° Burrata

° Pastrami

° Verse rucola

° Purperen tuinkers

° Cheddarkaas

° Zalfje van zoete aardappel

° Zonnebloemolie

° Italiaanse kruiden ( La Spezia)

° Peper en zout

Foto 3 & 4: Gepofte aardappel in twee en rucola op aardappel

Foto: Burrata op rucola en pastrami op burrata

Bereiding

° Verwarm de oven voor op 175°C.

° Was de aardappelen, droog ze af en smeer ze in met zonnebloemolie, Italiaanse kruiden en een beetje peper en zout.

° Schil ze niet.

° Pof dan de aardappelen in de oven op 180°C gedurende 35 minuten.

° Snijd de gegaarde aardappel in de lengte open tot het midden.

° Vul de gepofte aardappel met verse rucola.

° Neem de helft van een bol burrata en verdeel over de rucola.

° Beleg nu met de pastrami.

° Werk de gepofte aardappel af met een zalfje van zoete aardappel en cheddarkaas.

° Versier met purperen tuinkers.

° Leg de gepofte aardappel in een bakje, zodat de klant hem kan bakken in de oven op 150°C gedurende 20 à 25 minuten.

Beenhouwerij Hillewaere

Lukas Hillewaere en vriendin Fien Tilleman

Pieter-Jan Hillewaere

Bruggestraat 1

8830  Hooglede

Tel. 051/ 82 02 30

info@beenhouwerij-hillewaere.be

www.beenhouwerij-hillewaere.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*