Nieuw boek ‘Groentekost’ van Jeroen Meus: het resultaat van een langzame evolutie

Het idee om een aantal van zijn vegetarische recepten te bundelen speelde al langer in het hoofd van Dagelijkse kost-kok Jeroen Meus: “Groenten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Mijn bompa uit West-Vlaanderen leerde me asperges snijden en met mijn broers zat ik uren aan de keukentafel bonen te pellen of kilo’s tomaten te sorteren. Het geluid van de vermoeide passvit na uren schieten staat in mijn geheugen gegrift”. Ligt daar de basis van zijn veggie-kookboek? Nee, het is eerder het logische resultaat van een langzame evolutie.

In Jeroen’s eerste kookboek stonden slechts drie vegetarische recepten. Later werd dit aantal gaandeweg uitgebreid. Ieder boek telde meer veggie-bereidingen. Nu brengt hij een heel boek uit met uitsluitend vegetarische recepten. De titel van zijn nieuwe boek is Groentekost.

Ontwikkeling

Voor dat boek selecteerde Jeroen zijn favoriete recepten en bedacht hij ook enkele geheel nieuwe bereidingen. Geeft hij daarmee het vlees op? Nee, helemaal niet. Hij vindt dat hij geen statement hoeft te maken. “Is dat niet een beetje pretentieus? Ik wil gewoon zo lekker en comfortabel mogelijk koken. De laatste jaren koken we bij Dagelijkse Kost ook minstens één keer per week vegetarisch. Zonder dat expliciet te zeggen. Ik wil gewoon een evenwichtige week aan bereidingen brengen. Een vis- en vleesgerecht, een dessert en een vegetarisch gerecht. Zo is het idee ontstaan: waarom zouden we die vegetarische gerechten niet bundelen? Dat werd het uitgangspunt van Groentekost!

Grote statements afleggen is niet aan Jeroen besteed. Jamie Oliver mag dat misschien wel doen. Hij houdt er niet van. Te beperkend”, vindt hij. “Ik wil niemand beperken, zeker mezelf niet. Als ik zin heb in een biefstuk, koop ik die bij een goede slager. Dat smaakt!”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*