Dierenwelzijnsorganisatie GAIA viert haar 30-jarig bestaan

De dierenwelzijnsorganisatie GAIA vierde zondagmiddag in de Brussels Expo haar 30-jarig bestaan in aanwezigheid van prins Laurent en de drie ministers van dierenwelzijn Ben Weyts (Vlaanderen), Bernard Clerfayt (Brussel) en Céline Tellier (Wallonië). GAIA noemde de afschaffing van zes van de negen veemarkten en het verbod op pelsdierfokkerijen in België als belangrijkste resultaten.


“Dertig jaar strijd voor de evolutie van dieren van ‘iets naar iemand’ heeft al tot veel veranderingen geleid, maar er is nog een lange weg te gaan”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. Uit een Ipsos-enquête in opdracht van GAIA onder 1.650 Belgen blijkt dat zeven op de tien Belgen zeer bezorgd zijn over dierenwelzijn. Meer dan de helft van de respondenten vindt het doden van dieren om kleding te maken onaanvaardbaar en bijna de helft is tegen het doden van dieren voor de jacht.

Belgen geven om dieren

Vier op de tien Belgen vinden het doden van dieren voor medisch en wetenschappelijk onderzoek problematisch. Bijna evenveel mensen vinden de vleesproductie een probleem en 46% vindt het doden van dieren om economische redenen in de landbouw een probleem. De Belgen geven om dierenrechten”, aldus GAIA.

30 belangrijkste verwezenlijkingen

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het bedrijf zetten oprichters Ann De Greef en Michel Vandenbosch 30 van de belangrijkste verwezenlijkingen op een rijtje. “Van de sluiting van zes particuliere dierentuinen tot de afschaffing van zes van de negen veemarkten, van een Europees handelsverbod op zeehondenproducten en op dieren geteste cosmetica tot een verbod op circussen met wilde dieren, van een verbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen en Wallonië en op pelsdierfokkerijen in heel België tot de verkoop van 575.000 potten GAIA Faux Gras tegen 2021”, besluiten ze.

Van iets naar iemand

“Sinds 1992 zetten wij ons ervoor in dat het belang van dierenwelzijn doordringt in alle sectoren van de samenleving: politiek, justitie, bedrijfsleven, onderwijs, media. We hebben in dit opzicht enig succes geboekt, maar het werk is nog lang niet gedaan”, aldus Vandenbosch. In de 30 jaar dat GAIA bestaat, zijn dieren langzaam – te langzaam – geëvolueerd in de hoofden en harten van mensen. Dieren zijn van een iets naar iemand gegaan. Dieren zijn niet langer objecten, maar kwetsbare individuen met gevoelens, belangen en rechten die speciale bescherming verdienen. GAIA werkt aan deze overgang voor dieren. Deze overgang is in volle gang, maar nog lang niet voltooid.

Toekomst

De voorzitter van GAIA benadrukte dat de strijd doorgaat. “Nog steeds op de agenda in de nabije toekomst: het verbod op onverdoofd slachten in Brussel. Geen legkippen meer in kooien en geen chirurgische castratie van biggen. Alleen plantaardig voedsel en gekweekt vlees in de winkelrekken. Een stap naar proefdiervrij onderzoek. Een Europees verbod op de pelsdierfokkerij. Een Europees commissaris voor dierenwelzijn. Geen dolfijnen meer in gevangenschap. En de opname van dieren in de grondwet”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*