Hendrik Dierendonck krijgt internationale erkenning voor zijn gerijpt vlees

De slagerswereld weet dat Hendrik Dierendonck zichzelf blijft uitdagen in zijn streven naar uitmuntendheid. En de resultaten spreken voor zich. Hij won onlangs een prijs op de World Steak Challenge in Dublin. Een gouden en een zilveren medaille voor Dierendonck, die daarmee naam heeft verworven in de internationale vleeswereld.

Alleen al in april werd Dierendonck door “World’s 101 Best Steak Restaurants” uitgeroepen tot het achtste beste steakrestaurant ter wereld. En met twee medailles in de World Steak Challenge weet Dierendonck zich opnieuw te onderscheiden.

In deze internationale wedstrijd strijden slagers en vleesproducenten uit de hele wereld met hun beste vlees. Dit jaar reisde slager Hendrik Dierendonck naar Ierland met zijn favoriete vlees. Hij kwam terug met een gouden en een zilveren medaille. Voor deze uitdaging koos hij stukken die volgens de “oedslach”-techniek van zijn vader waren gerijpt. Deze internationale prijzen zijn een grote eer voor de slager, die deze prijzen opdraagt aan zijn vader. Hij was het tenslotte die hem de kneepjes van het vak leerde. Op zijn facebook-pagina schrijft hij daar het volgende over: “

Facebook

“Toen ik klein was, speelden mijn broer en ik soms verstoppertje in de slagerij. En ja, we verstopten ons ook soms in de koelkast, tussen de karkassen. De geur van vlees dat rijpte in een koelkast vol kurk, cement en hout drong onze neus binnen. De frigo had toen al twintig jaar rijping opgeslorpt, wat een unieke smaak gaf aan het vlees dat speciaal werd geselecteerd op basis van kleur, vetconstructie, leeftijd, ras …”

“Door de jaren heen heb ik mij met vallen en opstaan de kunst van het rijpen eigen gemaakt en zie ik mezelf als de grondlegger ervan. De herinnering aan de smaak en de geur van OEDSLACH drijven me al jaren om het rijpingsproces te blijven perfectioneren. De internationale erkenning die ik nu krijg met twee medailles op de World Steak Challenge is een absolute ode aan mijn vader en de ambacht.”

Technisch proces

OEDSLACH is een dialectterm voor oud geslacht of oud vlees. Voor sommige klanten liet vader Raymond bepaalde stukken vlees enkele weken rijpen in de koelkast (waar Hendrik zich als kind verstopte). Beetje bij beetje leerde Hendrik de kunst van het rijpen als eerbetoon aan zijn vader.

Hoe verloopt het rijpingsproces? Hendrik en zijn team laten het vlees in een nauwkeurig technisch proces minstens acht weken rijpen. Het proces verloopt in drie fasen, telkens in een andere koelkast met constante temperatuur, vochtigheid en ventilatie. Dit geeft het bijna gefermenteerde vlees een nootachtige smaak en een malse, romige textuur. Dit betekent dat het Oedslachvlees uit Dierendonck West-Vlaanderen nu tot het beste vlees ter wereld kan worden gerekend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*