Minder vlees en vis op het menu door de inflatie

Volgens een studie over de veranderingen in de eetgewoonten van kinderen in Wallonië in deze tijden van energie- en economische crisis, stelt het kinderbijslagfonds vast dat ouders een evenwicht moeten vinden tussen gezondheid en een krapper budget.

De vragenlijst is op 14 september door “Camille” verstuurd: 3.939 gezinnen hebben de enquête beantwoord. Ouders van kinderen van 3 tot 18 jaar reageerden massaal. Zij komen uit alle sociaal-professionele milieus.

De stijgende prijzen hebben gevolgen voor de aankopen. Bijna 6 van de 10 ouders hebben hun boodschappen moeten aanpassen als gevolg van de prijsstijging en 21% is van plan dat te doen. Slechts 22% kan zich nog steeds veroorloven op dezelfde manier te consumeren als voor de prijsverhoging. Van degenen die zeggen hun gewoonten te hebben veranderd, is de belangrijkste verandering het schrappen van de duurste voedingsmiddelen (vlees, vis, enz.) uit het dieet voor 6 van de 10 ouders. Meer dan één op de twee ouders koopt ook geen merkproducten meer en geeft de voorkeur aan witgoed of huismerken. Meer dan een derde van de ouders is van winkel veranderd waar zij hun voedsel kopen en eenzelfde aantal koopt minder en vermindert daardoor maaltijden en snacks. 7% van de respondenten heeft zelfs een beroep moeten doen op verenigingen (Restos du Cœur, voedselbanken, enz.).

Het budget voor voedselinkopen vertegenwoordigt een aanzienlijk bedrag in het gezinsbudget: 60% van de gezinnen geeft meer dan 400 euro per maand uit. Hoewel eenoudergezinnen een kleiner budget hebben, geeft 66% van de gezinnen met één inkomen toch meer dan 300 euro per maand uit aan boodschappen.

Lees verder

Bron: Sudinfo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*