Start-up Gourmey voor kweekvlees van pluimvee in Parijs haalde 48 miljoen euro op

Tegen 2024, op ongeveer 20 kilometer van de grootste voedingsmarkt ter wereld Rungis, komt er een atelier van 4.300 m² gewijd aan kweekvlees. De Franse start-up Gourmey, die de eerste synthetische foie gras heeft ontwikkeld, heeft 48 miljoen euro opgehaald om vlees dat in het laboratorium is gekweekt, verder te ontwikkelen.

De naam is Gourmey, met een “y”. De naam van dit bedrijf klinkt Angelsaksisch, maar het is 100% Frans. Sinds 2019 ontwikkelt het een proces voor de productie van synthetisch vlees uit dierlijke cellen. Ongeveer vijftien mensen zijn betrokken bij dit nieuwe bedrijf, dat momenteel gericht is op pluimveeproducten.

Terwijl de toekomst van de markt voor synthetisch vlees op 300 miljard dollar wordt geschat, heeft Gourmey zich gericht op een Frans gastronomisch icoon, nl. eend en foie gras om een referentie te worden in deze sector. Ondertussen zijn al een honderdtal start-ups over de hele wereld actief, van de Verenigde Staten tot Israël, via Singapore, het enige land dat tot nu toe het op de markt brengen van kweekvlees heeft toegestaan.

48 miljoen euro om het vlees van morgen uit te vinden

Het in Parijs gevestigde bedrijf maakte via zijn Twitter-account bekend dat het een recordbedrag van 48 miljoen euro aan financiering heeft opgehaald. Concreet zal dit astronomische bedrag worden gebruikt om een gigantische werkplaats met een oppervlakte van 4.300 m² in te richten, die in 2024 klaar moet zijn. Tegen die tijd moeten zo’n 120 werknemers actief zijn. Het bedrijf wil zijn nieuwe ruimte verdelen tussen een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum en een productiewerkplaats.

Om zijn werk te rechtvaardigen gebruikt Gourmey het milieuargument dat synthetisch vlees 80 tot 92% minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan conventioneel vee ( en vlees). Volgens de CEO van het bedrijf zou meer dan 90% van het aardoppervlak worden gespaard dankzij deze laboratoriumproductie.

Zijn de Europese regels te streng?

Het doel van de Franse start-up is de ecologische overgang te versnellen. Eerst zal het nog een groot obstakel moeten overwinnen: de regelgeving. Eerder dit jaar vroegen we een onderzoeker van INRAE (het Franse nationale instituut voor voedselonderzoek) naar de haalbaarheid van het op de markt brengen van kweekvlees in Frankrijk en Europa in de toekomst.

In Europa kunnen hormonale toevoegingen niet worden gebruikt bij traditioneel gehouden dieren, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, Zuid-Amerika of Australië. De Europese wetgever is van mening dat de toevoeging van een extra hormoon aan de reeds in het dier aanwezige hormonen een risico kan inhouden voor de volksgezondheid. Het is dan ook moeilijk te begrijpen waarom Europa de toevoeging van hormonen voor de productie van “kweekvlees” zou aanvaarden. Bovendien wordt “kweekvlees” niet beschouwd als vlees, maar als een “nieuw voedingsmiddel”. en dat moet nog toegestaan worden binnen de EU.

Concurrenten

Zodra de Europese gezondheidsautoriteiten het licht op groen hebben gezet, zal Gourmey ook serieuze concurrentie ondervinden van andere Europese bedrijven, met name Mosa Meat uit het Nederlandse Maastricht!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*