Vogelgriepvirus vastgesteld bij derde pluimveebedrijf in Sint-Laureins

Bij een derde commercieel pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins in Oost-Vlaanderen is aviaire influenza van het type H5 vastgesteld. Volgens d Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is dit de ergste uitbraak die ooit in Europa is geregistreerd.

In een straal van 3 kilometer rond de uitbraak zijn een beschermingsgebied en een toezichtsgebied van 10 kilometer ingesteld. Deze gebieden overlappen bijna volledig met de gebieden die reeds waren afgebakend na de ontdekking van twee eerdere besmettingen in Sint-Laureins. In deze gebieden worden strenge bioveiligheidsmaatregelen genomen.

Het FAVV herinnert de particuliere en professionele pluimveehouders eraan dat het vogelgriepvirus steeds vaker circuleert bij wilde vogels. Dit verhoogt het risico dat pluimvee door contact met wilde vogels met vogelpest wordt besmet. Het FAVV verwacht een sterk vogelgriepseizoen als gevolg van de situatie bij wilde vogels.

Bescherming dieren

FAVV: “Hoewel het vanaf 14 mei niet meer verplicht is, adviseren wij pluimveehouders hun vogels zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan gebeuren door hun ren preventief te bedekken om contact met wilde vogels te vermijden. De vogels moeten echter binnenshuis worden gevoerd en bij voorkeur ook binnenshuis water krijgen.”

Volgens het Europees Voedselagentschap zijn voor het seizoen 2021-2022 tot nu toe 2 467 uitbraken geregistreerd bij pluimveehouders, met 48 miljoen geslachte vogels, 187 detecties bij in gevangenschap levende vogels en 3 573 detecties bij wilde vogels. Influenzavirussen die circuleren bij diersoorten zoals varkens of vogels kunnen sporadisch mensen besmetten en een lichte tot zeer ernstige ziekte veroorzaken. Deze virussen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid, zoals bijvoorbeeld bij de uitbraken van H5N1-vogelgriep in Egypte of H7N9 in China, of bij de H1N1-grieppandemie van 2009, veroorzaakt door een virus dat oorspronkelijk van varkens op mensen overging.

Laag risico voor de mens

Ondanks het uitzonderlijk hoge aantal gevallen dat onlangs bij pluimvee is geconstateerd en de talrijke overdrachten van aviaire influenza op verschillende zoogdiersoorten, is de afgelopen jaren in de EU/EER geen overdracht op mensen geconstateerd. Voorts is wereldwijd slechts een klein aantal menselijke infecties met asymptomatische of milde ziekte gemeld. Daarom blijft het algemene risico voor de bevolking laag.

“Gelukkig waren er geen menselijke besmettingen tijdens de laatste uitbraak van vogelgriep in Europa”, aldus Andrea Ammon, directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). “Mensen die met dieren werken lopen echter meer risico, dus het is belangrijk dat dierenartsen en gezondheidswerkers samenwerken om dit probleem aan te pakken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*