De Groene Weg lanceert Nederlandse biologische rundvleesketen

In Nederland wordt ongeveer 10% van de biologische kalveren daadwerkelijk biologisch opgekweekt. De overige 90% wordt verkocht op de reguliere markt. Dat kan beter, zegt De Groene Weg. De biologische vleesproducent heeft in Nederland al twee sterke ketens: varkensvlees (ruim 110 varkenshouders) en lamsvlees (ruim 35 schapenhouders). De Groene Weg zet nu een volgende stap door een derde keten op te zetten, namelijk een keten voor Nederlands rundvlees, waarbij biologische melkveehouders en veehouders onderdeel worden van een biologische rundvleesketen.

Allard Bakker, directeur van De Groene Weg: “Ons doel is dat alle kalveren die op biologische bedrijven in Nederland worden geboren ook daadwerkelijk biologisch worden gevaloriseerd. Dit sluit aan bij onze ideologie, waarbij we voortdurend streven naar verdere verduurzaming van onze branche.”

Duurzaamheid

Het gaat hierbij om zowel vaars- als stierkalveren, die niet voor de melkproductie worden gebruikt. De Groene Weg zal deze kalveren kopen nadat ze biologisch zijn opgegroeid. De aankoop van de kalveren wordt gekoppeld aan de afname van melkkoeien als deze uit productie worden genomen.

‘Zo ontstaat een full-circle biologisch verhaal’

Erik van der Velde, een biologische melkveehouder, en Gert-Jan Stoeten, een biologische veehouder, zijn de eerste boeren die zich aansluiten bij deze rundvleesketen. Erik: “Het feit dat de kalveren waar ik geen ruimte voor heb niet biologisch worden gehouden, is voor ons echt een losse draad. Je wilt gewoon een eenduidig verhaal.” Gert-Jan: “Dit is een prachtig concept en een goede solide vorm van samenwerking. Ik hoop dat de kalveren het goed zullen doen met voldoende weidegang. Ik ben er eigenlijk wel zeker van. Vooral de coöperatieve werkwijze van De Groene Weg spreekt me aan, waardoor boeren daadwerkelijk aan tafel zitten en een gemeenschapsgevoel krijgen.”

Rundvlees

Met deze samenwerking zet De Groene Weg een eerste stap naar het opzetten van een Nederlandse biologische rundvleesketen. Allard Bakker: “Biologisch rundvlees uit Nederland komt direct tegemoet aan de groeiende vraag van de consument naar meer lokale producten. Dat betekent dat er volop ruimte is om te groeien met deze keten. En hopelijk sluiten er dan voldoende boeren dan bij ons aan.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*